Експерти по антитероризъм: Турция гони интереси в България, въпреки че демонстрира топли отношения 18.07 | 11:07

Изобщо не е случайно вкарването на наши граждани в черния списък на Анкара, смятат Георги Димов и Славчо Велков

От iNews.bg

Турция гони своите интереси в България, въпреки демонстрирането на топли отношения между двете държави. Именно в тази връзка Анкара оповести не кога да е, а именно около годишнината от опита за преврат, доклада срещу тероризма, "Ислямска държава" и забраната на 77 български граждани да влизат на турска територия. Това стана ясно от думите на експерта по антитероризъм и депутат от БСП Славчо Велков. "Независимо от демонстрираните топли отношения между България и Турция, тя има своя интерес и го преследва. Тези отношения не са толкова топли, при положение, че се допускат такива провокации към България”, заяви той пред Нова телевизия.

Според Велков е доста интересен и фактът, че нашите консулства в Турция не са запознати с нещо подобно. А международното право предполага при наличието на такива данни веднага да бъдат информирани консулските служби.

"Този доклад не се появява случайно, защото това е опит за контролирано тиражиране на информация, която идва да покаже, че турската държава е заплашена от тероризъм, но въпреки това тя се справя безпроблемно и освен това мисли за сигурността на съседни държави”, коментира още експертът. Според него това е акт, който е насочен първо към успокояване и консолидиране на вътрешния електорат в Турция.

Велков смята, че няма заплаха за националната ни сигурност от подобни граждани. Няма и информация в службите ни за депортирани такива лица. По думите му трябва да се изисква информация кои са точно те и каква дейност извършват.

Мнението на Велков, че оповестяването на въпросните данни от страна на Анкара не идва случайно точно сега подкрепя и бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов. "Появата на т.нар. "черен списък” в Турция не е случайна”, каза той пред бТВ. "Датата на оповестяването му можеше да бъде преди 1 месец или след 1 месец, но е направено точно сега. Империята на страха продължава да действа”, допълва той.

По думите му това съвпадение с годишнината от осуетения опит за преврат в югоизточната ни съседка иска да покаже, че Турция води борба с тероризма и "да покаже на целия свят, че е героична държава”.

"Бих препоръчал на Анкара никога да не забравя, че България е територията, през която евентуално й се отваря пътят към Европа”, коментира още Димов. Той подчерта и че "за нас е много по-важно какво мисли Ханс, а Ахмед въобще не ни интересува”, перифразирайки фраза на президента Реджеп Ердоган. Който миналата събота обяви на митинг, че не го интересува нито какво му казва Ханс, нито Джордж.

"С Турция сме имали и трябва да имаме нормални отношения, но ние сме член на ЕС, защитаваме преди всичко европейските, западни ценности. Ако Турция наистина желае да влезе там, трябва да се съобразява с тези ценности”, категоричен е Димов.

Той определи опитите у нас да бъдат организирани чествания на годишнината от опита за преврат като жалки и обидни. Визирайки събитията, състояли се на 15 юли в Разград с участието на представители на турската държава у нас. "Ако Турция иска да чества нещо, има си мястото – дипломатическите представителства”, категоричен е той.

На въпрос как изглежда Турция година по-късно, той отговори: Много мрачно. Империята на страха започва да се превръща и в империя на злото.

Водещи

Най-четени