Експерти предупреждават за опасност от наводнения и в София 09.02 | 20:54

Има опасност Перловската река да прелее от снеготопенето, а ако не се почисти хвърленият пясък, водата може да тръгне по улиците

От Ивелина Георгиева

Перловската река в Южния парк е едно от опасните места за София от гледна точка на наводненията. Това каза хидроинженерът от Българската асоциация по мелиорации (БАМ) Иван Греченлиев.

По думите му реката е била почистена миналата година, но всички заключения, които са правени през лятото, могат да се окажат несъстоятелни. Първо, минало е много време оттогава и, второ, достатъчно е да е изхвърлен един боклук в нея, за да прелее от снеготопенето, обясни експертът. 

Тази и миналата година кметството се е погрижило и реките в София са изчистени, но след почистването им е минало много време и може да са замърсени отново, опасяват се от БАМ.

Хидроинженерите са на мнение, че е по-важно почистването на каналната мрежа, тъй като са се изхвърлили огромни количества пясък, заради поледиците и снеговете. Този пясък няма къде да отиде и попада в каналите на града.

Ако всеки такъв канал не се отвори и извади пясъка, който да се сложи в чували, за да не се върне обратно при първия дъжд, масово водата ще тръгне по улиците вследствие на снеготопенето.

Хидроинженерите успокоиха, че яз. "Искър" е със 60% запълнен обем и дори снеготопенето да го напълни, няма да има опасност от преливане, защото той е с перфектни съоръжения за изпускане.

Няма опасност яз. "Искър" да прелее, защото той е под крилото на "Язовири и каскади", а грижите от тяхна страна за язовирите били големи, увери Иван Греченлиев.

Експертите увериха, че няма опасност да прелее и Панчаревското езеро, тъй като то е с две водоземания.

Водещи

Най-четени