Експертите: При образуван град трябва да го изчакаме да се извали 10.07 | 11:20

Разковничето се крие в наблюдението на облаците и тяхното развитие

От Теодора Кокаланова

"Борбата с градушките се реализира на базата на наблюденията на облаците и тяхното развитие. Самият принцип за предотвратяване на градушки е много прост. Ако има вече образуван град, какъвто бе случаят на 8 юли, ние не можем да направим нищо – просто ще трябва да го изчакаме да се извали", заяви в студиото на TV7 Румен Димитров – главен специалист "Информационно и техническо обслужване" в Агенцията за борба с градушките.

По думите му един цикъл на градообразуване продължава около 10-15 минути, след това има изваляване. "Ние започваме да предотвратяваме по-нататъшното разпространение на градовия процес", уточни Димитров. 

За да се образува градово зърно, трябва да има леден кристал, около който да стане замръзването. В естествени условия те са много малко на брой. Образуват се ледени кристали и благодарение на влагата започват да нарастват, докато ги държи възходящият поток и след това започват да падат.

"Нашият принцип е да вкараме огромен брой ледени кристали, около които да кристализира влагата в облака, да се образуват много на брой, но малки ледени кристали, които да не могат да нараснат и да паднат като ситна градушка или като дъжд", обясни Димитров.

Според специалиста столицата няма как да притежава ракетни площадки, тъй като използването на ракети над населените места, над обекти като АЕЦ "Козлодуй", над военни летища е абсолютно забранено. "Това не съществува никъде по света", подчерта Димитров. 

По думите му обхватът на противоградните ракети е средно 7 км, като той зависи от ъгъла, на който се изстрелва ракетата. Колкото по-близо е облакът до ракетната площадка, толкова повече се съкращава радиусът на обхвата на ракетата, предаде агенция "Фокус".

Димитров обясни, че информацията от контролните центрове на Агенцията за борба с градушките се излъчва към "Гражданска защита", към ръководство "Въздушно движение", към Института по хидрология и метеорология към БАН, достъпна е и на сайта на агенцията.

Според него предупреждението на населението при опасност от градушки е отговорност преди всичко на "Гражданска защита", но трябва да се подхожда много внимателно с подобен тип информация, допълни специалистът. 

Водещи

Най-четени