Експертите успокояват: Пилешките бутчета нямат хормони 05.03 | 09:25

"Досега не сме откривали нищо нередно", отбелязват специалистите

От Теодора Кокаланова

След масовите проверки за хормони в пилешкото месо, които стартираха в цялата страна, експертите успокоиха, че все още не са открили вредни вещества. Изследванията обхващат всякакъв вид производители - и големи, и малки. 

"Ежедневно правим тези изследвания на пилешкото месо, но не сме открили наличието на препарат с хормонално действие – нито от вносните, нито от българските пилета", потвърдиха експерти от лабораторията на Агенцията по храните.

"Досега не сме открили нищо нередно в пилешкото месо", категорична бе директорката.

На въпрос защо бутчетата на пилетата вече са много по-големи, от Агенцията по храните отговориха, че това е така, защото в зависимост от търсенето и потреблението се извършват различни генетични промени, и се създават специални породи, в които бялото месо или бутчетата са по-големи. 

Технологията, с която се откриват вредителите в пилешкото месо, ако ги има, се извършва от Централната лаборатория по ветеринаро-санитарна експертиза и екология. 

Наличието на вероятни хормони в пилешкото, които могат да предизвикат ранен пубертет, предизвика множество дебати. От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че през последните 15 години няма нито един регистриран случай за наличие на хормони в хранителни продукти.

Според позицията на агенцията инжектирането на хормони в крилатите е практически невъзможно, тъй като поставянето им трябва да се прави всеки ден, което е физически непосилно, съобщи Нова телевизия.

Водещи

Най-четени