Експулсират 12 сирийски бежанци от България 22.10 | 12:49

Според Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация

От Елица Елефтерова

Дванадесет бежанци от Сирия са подготвени за експулсиране от България, съобщи директорът на ДАНС Владимир Писанчев. Той уточни, че някои от набелязаните за експулсиране са с чисто криминални прояви, но отказа да коментира дали останалите са свързани с ислямистки групировки, защото се е водело разследване.

От думите на началника на контраразузнаването не стана ясно къде ще бъдат изпратени определените като рискови бежанци, но със сигурност нямало да бъдат върнати в Турция, откъдето са влезли в страната ни.

Документите за експулсирането на бежанците ще бъдат готови до една или две седмици. Писанчев каза още, че ще са нужни допълнителни средства за агенция за справяне с бежанската вълна.

Преди ден пък стана ясно, че България възнамерява да направи затвори за бежанци, които са определени като рискови. От думите му обаче не стана ясно по какви критерии ще се преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Загадка остана и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация. "Следим тези процеси. Пресилено е да се говори за непосредствена опасност, но внимателно наблюдаваме тези процеси. Той е характерен за целия регион този процес, наблюдаваме го", увери председателят на ДАНС.

Писанчев уточни, че става дума за назначаване на допълнителни 19 преводачи, включително от редки езици като пущу и урду, които са разпределени по бежанските центрове и работят с пълен капацитет. За справянето с бежанската вълна обаче ще е необходим допълнителен финансов ресурс.

Според прогнозите на шефа на ДАНС бежанският поток към България няма да отслабне. Това обаче нямало да повлияе върху другите направления, по които работи агенцията, защото в нея вече е включен и капацитетът на ГДБОП, категоричен бе Писанчев.

Водещи

Най-четени