Екшън на „Капитан Андреево“! Масови арести на митничари и граничари, спипани с белязани пари 30.09 | 16:59

Задържани са 5 митнически и 4 гранични редови служители, прокуратурата е разпоредила арест на 14 души – за подкупи и подпомагане на мигрантския трафик, обяви Арнаудова

От iNews.bg

Спецакция като в американски филм се проведе тази сутрин на граничен пункт "Капитан Андреево". Задържани за корупция са четирима гранични служители и петима митничари. Тя продължи близо 5 часа, през които пунктът бе затворен за автомобили. Това предизвика 5-километрова опашка от тирове от двете страни на границата, особено на влизане в България.

"Имаше много полиция, разбягаха се митничари, проснаха ги на земята. От 6.30 часа границата е затворена и досега чакаме, в колите има деца и тези сцени се разиграха пред очите им", разказаха шофьори пред Дарик.

1784025

Според очевидците на пункта са извършени арести. Заради спецоперацията движението през пункта бе спряно около 6.30 ч. тази сутрин. Преминаването на автомобилите бе преустановено и в двете посоки. Образува се и опашка от тежкотоварни автомобили от около 5 км. Колите се насочваха през други гранични пунктове с Турция - Лесово и гръцкия Кастанес, предаде БГНЕС.

По първоначална информация спецакцията е за корупционна схема за пропускане на нелегални мигранти.

Още по обяд стана ясно, че са били задържани четирима служители на "Гранична полиция", които работят на самия пункт. По-късно днес това бе потвърдено на пресконференция от говорителката на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. По думите й задържаните служители не заемат отговорни постове.

"Акцията касае действия, представляващи искане и получаване на подкупи от гранични полицаи, за да изпълнят или не изпълнят задължения по служба. На място има двама прокурори от специализираното звено "Антикорупция", следователи от Софийска градска прокуратура, които се подпомагат от служители на "Вътрешна сигурност" към МВР. Извършват се претърсвания на служебни помещения, домашни адреси и се обискират лица. Към този час има задържани четирима гранични полицаи, за срок от 24 часа", посочи Арнаудова. Разследването е възложено на звено "Антикорупция" от главния прокурор Сотир Цацаров и в хода му са използвани специални разузнавателни средства. Румяна Арнаудова уточни, че по случая се работи от повече от една година.

1784027

Още 5-ма митнически служители на КГПП "Капитан Андреево” са задържани за подкуп. С тях задържаните стават общо 9. В момента се извършват претърсвания на 14 адреса в област Хасково, в 4 града , както и други градове, за които в рамките на днешния ден се събират доказателства, обяви още говорителката на Сотир Цацаров.

"Освен четиримата задържани от състава на Гранична полиция по Закона за МВР за срок от 24 часа, към този час има задържани още петима митнически служители на КГПП "Капитан Андреево". Разследването и днешната операция е стартирала в 6,30 часа сутринта и е била планирала на два етапа - по отношение на престъпленията от граничните полицаи и дейността на митническите инспектори. До края на планираните процесуално-следствени действия прокурорите на място са планирали задържане на повече от 14 лица", разкри Арнаудова.

След преценка на доказателствата в рамките на утрешния ден прокурорите ще преценят на кои лица да се повдигнат обвинения и колко от тях да бъдат задържани до 72 часа.

"В рамките на днешния ден част от белязаните пари са били дадени на корумпираните служители и част от тях са били у задържаните лица. Така, че има доказано изпълнително деяние-получаване на подкуп, макар в малък размер – 15, 20 евро, които са били давани еднократно на различни служители. Банкнотите са били третирани със специално вещество, което оставя следи по ръцете и дрехите на хората и може да бъде установено с ултравиолетови лампи или химическа експертиза", посочи говорителката.

Спецзвено "Антикорупция” и в момента извършва следствени действия, подпомагано и от 45 служители на ДАНС и 50 служители на МВР.

"Не можем да посочим, че само по повод мигрантския процес е единственото действие по служба, за което са искали и получавали подкупи. Конкретните обвинения за какво конкретно са искали подкуп, ще станат ясни от обвиненията на лицата през утрешния ден”, заяви тя.

Поп думите й има лица, които са се укрили, но действията по издирване на домашни адреси, служебни помещения и обиски продължават. "Ако съберем доказателства за организирана престъпна група, делото ще се изпрати на Специализирана прокуратура. Лицата, които са задържани към момента, са редови митнически служители и редови граничари. Разследването продължава”, допълни Арнаудова.

Водещи

Най-четени