Екшънът в Лясковец продължава. Депутатите чакат Цветлин Йовчев 14.03 | 09:40

Това предложи депутатът от Коалиция за България

От iNews.bg

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да бъде изслушан в Народното събрание за трагичния случай в Лясковец. Това предложи депутатът от Коалиция за България и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов в началото на днешното пленарно заседание.

От изказването на Мерджанов стана ясно, че главния секерат на МВР Светлозар Лазаров вече пътува към мястото на инцидента. Той предложение изслушването на вътрешния министър да започне преди обръщението на президента Росен Плевнелиев, което е насрочено за 10.00 часа.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обеща от администрацията на парламента да потърсят министъра на вътрешните работи.

Същевременно стана ясно, че е прекъснато елекрозахраването, водоподаването и газоподаването в кооперацията, в която се е барикадирал 53-годишният Петко Савов, стрелял по полицаи при операция по задържането му, съобщи кметът на Лясковец Ивелина Гецова.

По думите й в момента Савов е без работа. По нейна информация Савов притежава ловно оръжие. Бил е известен с това, че е подавал множество жалби срещу съседите си.

Последната жалба до общината е била за ремонт на ограда между неговия двор и двора на СОУ "Максим Райкович". Савов е изпращал писма със заплахи до директора на училището.

Районът около училището сега е отцепен. В него няма ученици, денят е бил неучебен.

Самият факт, че има пострадали служители на МВР при инцидента в Лясковец, е сериозен проблем, коментира пък Тошко Тодоров, бивш психолог от Института по психология към МВР.

"Най-напред, не е направена добра техническа подготовка, не са взети предвид нови неща. Ако са знаели, че този човек е събирал оръжие, от дълго време, това взето ли е под внимание при изготвянето на атаката?”, допълни той.

"При всяко едно положение, когато имаме човек с психични отклонения, ако този наистина е такъв, и не заплашва живота на останалите хора, защото е сам, най-добрият начин е да се влезе в контакт с него, за да може да се разбере доколко обострено е неговото състояние в момента. Ако е, да се изчака определено време, защото при тези хора е възможно за няколко часа кризата да премине и да се направи по-нормален контакт и той да бъде изведен. Имало е нерядко случаи с психично болни лица, при това въоръжени, които се барикадират. До момента те винаги са приключвали успешно, с преговори с тях”, каза още Тошко Тодоров.

Водещи

Най-четени