Електоралният дилър уби и социологията, и честния вот 04.12 | 19:31

Няма да има кандидати, които да са избран без помощта на схема, смята проф. Константинов

От Филипа Тодева

На местните избори почти няма да има мажоритарни кандидати, които да не са избрани по схема с електорални дилъри.

Това предупреди проф. Михаил Константинов по време на Третата национална конференция по изборни системи. iNews е медиен партньор.

Експертът обърна внимание на това особено ниво на взаимодействие на местно ниво. "Ще видите, че там, където схемите работят добре, битовата престъпност е поносима", каза той. Според него това взаимодействие се вижда и на ниво избори. Получава се някакво странно добро "взаимодействие на правоохранителните със сенчестите структури".

В същото време проф. Константинов критикува прекаленото "чистофайническо" отношение към схемите. "Хайде да видим кой лъже повече. Вземете една голяма партия, която дава лъжливи обещания и хората се подлъгват и си дават гласа. Вземе и един "циганин". Той гласува за 50 лева, ама той знае за какво гласува, а ние за какво гласуваме, като ни лъжат нашите партийни ръководители", коментира той.

Според повечето експерти по изборни системи схемите биват поддържани допълнително от честите избори.

Социологът Боряна Димитрова допълва, че социолозите вече не са в състояние да осигурят никаква предиктивност на процесите. "Ние не сме виновни за това, а реалността е такава. Устойчивото е само в дилъра, не във вота, не в политическите сили", коментира Димитрова. Според нея е налице подмяна в смисъла на електоралния политически процес.

В този смисъл тя прогнозира, че догодина на местните избори феноменът с дилърите на гласове, ще бъде фатален.

Политологът Димитър Димитров коментира решението на ДПС да изключи двама депутати. Те трябваше да напуснат, защото не са спазили обещанието си да се откажат от местата си, а са избрани с преференция.

"Гласоподавателите на ДПС са решили, че това не са лоши хора и е хубаво да бъдат представени, хората ги харесват и им се доверяват. Но ДПС е постигнало джентълменско споразумение и какъв смисъл се влага в него – че тая работа ще я има, ама няма да я има", каза той.

В този смисъл според него, дори и да няма предиктивност на процесите, ако има конкурентност, 60-70% от стандартно подадените гласове ще доминират.

Водещи

Най-четени