Елена Йончева отрече да е летяла с Авиоотряд 28 до Сомалия 03.07 | 21:17

Журналистката ползвала холандските авиолинии и местна авиокомпания

От Елица Елефтерова

Елена Йончева публично отрече да е използвала Авиоотряд 28 за полет до Сомалия. Журналистката направи това във Facebook, където категорично опроверга твърденията на бившия министър на транспорта и депутат от ГЕРБ Ивайло Московски.

По-рано през деня Московски заяви, че журналистически екип е летял за Сомалия с Авиоотряд 28. Елена Йончева коментира, че екипът й - тя и операторът Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холандските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) двамата са използвали местна авиокомпания - DAALLO AIRLINES.

Целта на пътуването е заснемането на документален филм за Сомалийските пирати, след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с български моряци на борда, посочва Йончева.

По думите на журналистката времето на пътуването е 26 април 2009 година - София - Амстердам - Найроби /Кения/ и 27 април - Найроби - Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът им се е завърнал в София на 22 май.

Йончева разполага с копие от електронните билети, както и протокол за закупуването на билетите от София - Сомалия и от Сомалия за София. Това е единственото й пътуване за Сомалия.

Разпространената информация, че екипът е летял с Авиоотряд 28 за Сомалия не отговаря на истината, посочва Йончева.

"Винаги съм защитавала честната и открита журналистика, независимо от времето и условията, в които работим. Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо в чие лице, е повод за тревожен размисъл”, посочва журналистката.

"Разбира се, подобна информация, че сме ползували Авиоотряд 28 може да се възприеме и от забавната му страна. В една от снимките (вж. снимката) се вижда пилотската кабина на самолета, с който летяхме от Найроби до Босасо (Сомалия). Надявам се членовете на Авиоотряд 28 да изглеждат така само във въображението на Московски", коментира Йончева. 

Водещи

Най-четени