Еленко Божков: КЕВР забърква каши, но има вариант да се спре поскъпването на тока 14.12 | 13:45

Начинът е да се увеличи енергията за регулираният микс от АЕЦ с около 2 млн. мегават/часа и да се намали на двете "американски централи", защото е по-скъпа. Така ще се получи един резултатен коктейл, който е по-евтин

От iNews.bg

Възможно е да не се увеличи цената на тока за бита без да се пипа Закона за енергетиката, защото, ако се направят промени е лесно, но ще е късно, тъй като до 1 януари КЕВР трябва да даде новата цена. Начинът е да се увеличи енергията за регулираният микс от АЕЦ с около 2 млн. мегават/часа и да се намали на двете "американски централи", защото е по-скъпа. Така ще се получи един резултатен коктейл, който е по-евтин. Това каза в "Здравей, България" по Нова телевизия енергийният експерт Еленко Божков.

Днес ще се опитам да говоря затова с премиера, добави той.

Още по-неясно е защо въпреки указанията на Европейската комисия договорите с двете "американски централи" не са прекратени. Това трябваше да стане още на 1 юли съгласно указанията от Брюксел на 25 май, заяви експертът.

"Трябва да спрем поскъпването на тока и за малките промишлени потребители – за училища, детски градини, болници, административни учреждения. Трябва да ги върнем на регулирания пазар, което също противоречи на логиката на пазарната икономика, но е начин да овладеем нещата", подчерта той.

"Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член в Закона за енергетиката. Според приетите промени трябва от пазара да се купува всичкият произведен ток, а освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се търгува", коментира Божков. 

Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато цената на тока се повишава, добави той.

"КЕВР в независим регулатор и решенията на комисията не трябва да бъдат продукт на натиск от страна на изпълнителната власт, защото, ако вървим към либерализиран пазар на електроенергията, трябва да оставим тези неща да се случват. Наблюдаваме неочаквани повишения на природния газ и електроенергията в Европа", каза пък Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

КЕВР си върши работата като регулира цената нагоре, защото ще има много губещи предприятия, ако не бъде повишена, добави той.

Очаквах с 30% повишаване на цената, заяви Владимиров.

Тези 12 % искат да кажат, че са поносими, но е трудно за хората, каза пък Божков. 

"КЕВР може да направи отрицателна цената за задължение на обществото. В момента тя е определена като нула, което е безпрецедентно, т.е. допълнителната такса, която плащат всички потребители на електроенергия за дългосрочните договори с двете американски централи е нула", изтъкна експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

"В момента нямаме субсидия през продажбата на квоти, но в момента живеем във времена с рекордни приходи от продажбата на квоти за въглероден двуокис. Те могат да се използват, за да стане отрицателна цената за задължение и така общото повишение, което КЕВР ще наложи, ще е много по-ниско", обясни той.

"Не е ясно защо продължаваме да даваме субсидия от 4 лева за мегават/час на ТЕЦ Марица – изток 2. При сегашните цени на електроенергия на пазара тази централа спокойно може да си компенсира разходите за купуване на емисии и въглища и да е на печалба", заяви Владимиров. 

"Има каши в изчисленията, които ни предлага КЕВР. Те са както за топлинната енергия, така и за електрическата. По един интересен начин смесват пронозируеми цени на природен газ с истински. Трябва да си оправят сметките", каза пък Еленко Божков. 

Водещи

Най-четени