Елеонора Митрофанова няма да бъде канена на откриването на НС 13.10 | 14:23

Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след спешна среща на парламентарните групи в НС

От iNews.bg

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след спешна среща на парламентарните групи в НС. Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус, обяви бившият правосъден министър.

"Изключително съм удовлетворена, че на днешната среща по инициатива на "Демократична България", мнозинството от политическите партии, представени в 48-ия парламент подкрепиха нашето възражение и Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание", обяви Надежда Йорданова.

"Нека да изясним, че писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване, няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен. Това, което изясниха от администрацията на Народното събрание, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят МВнР, което ще изпрати съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици, посланикът на Руската Федерация и посланикът на Беларус", отговори Йорданова на въпрос за държавния протокол.

"Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава, свой съсед. България остро осъжда този акт", каза Йорданова.

За "Продължаваме Промяната” мястото на руския посланик Елеонора Митрофанова не е на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народното събрание. Това заяви Андрей Гюров на влизане в парламента.

"Нашето място е в залата, а не нейното”, отговори той на въпрос на NOVA дали от ПП ще влязат на заседанието, ако все пак руският посланик присъства на него.

От ДПС посочиха, че позицията им е ясна. "Няма място госпожа Митрофанова на заседанието", каза и Хамид Хамид.

"В крайна сметка има протокол на Външно министерство, който се спазва. Има цяла дирекция, която е във Външно министерство за държавния протокол. Поканата не е персонално, тя е към целия дипломатически корпус. Поканен е целият дипломатически корпус.". Това каза на влизане в парламента Георги Самандов от "Български възход".

Още в първата среща на новоизбраните депутати, някои от парламентарните групи дадоха заяви, че не намират присъствието на руския дипломат за уместно.

Вчера Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

На срещата във вторник от "Възраждане" бяха категорично против, а БСП напуснаха в знак на несъгласие.

От пресцентъра на парламента съобщиха, че към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на 48-ото Народно събрание. Според указа на президента Румен Радев първото заседание трябва да се проведе на 19 октомври.

Водещи

Най-четени