Елешница на протест - иска си гората 11.05 | 16:35

Около 200 жители от разложкото село са изразили недоволството си

От Цанка Донкова

Около 200 жители от разложкото село Елешница са излязли на протест. Това заяви Сашо Мицин, кмет на село Елешница, съобщава агенция "Фокус".

Поводът за протеста е спор между община Разлог и съседната община Белица за собствеността на горския масив от около 30 000 декара гори. Кметът на село Елешница уточни, че първоначалното намерение е било да затворят главния път, който е преди входа на Разлог и който е основна пътна артерия за Разлог - Банско – Гоце Делчев – Драма - Кавала.

По време на блокадата се е стигнало и до леки стълкновения с полицейските служители, но няма пострадали. За кратко протестиращите са успели да пробият полицейския кордон от около 150 униформени служители, но бързо са изтласкани от пътя. Накрая всички протестиращи са се качили по колите си и са шофирали със съвсем бавна скорост, така че ще постигнат същия ефект, уточни Сашо Мицин.

От 2001 година с местен референдум село Елешница преминава от Община Белица към Община Разлог. С президентски указ и според обнародването в Държавен вестник, от тогава Елешница е част от Разлог, както териториално, така и административно. Въпреки това службата по земеделие в Разлог възстановява собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година.

Водещи

Най-четени