Елин Пелин празнува 58 години като град 02.02 | 12:55

За своя рожден ден администрацията ще почерпи своите съграждани

От iNews.bg

На 2 февруари 2018 г. Елин Пелин празнува 58 години като град. Единственото населено място в България, което носи името на писател, е признато за град с Указ 38 на Народното събрание от 02.02.1960 г. По това време кмет на града е Илия Михайлов Илиев, съобщават от пресцентъра на общината. За своя рожден ден администрацията ще почерпи своите съграждани и ще зарадва малчуганите със захарни петлета.

Макар да е град само от 58 години, Елин Пелин е селище с многовековна история. Първите сведения за него фигурират в документи от XV век. През годините селището е променяло името и местоположението си. Предания, потвърдени от археологически проучвания, посочват, че старите граници са на територията на местността Капаклия, южно от с. Нови хан. Това селище е съществувало от времето на траките до падането на България под турско робство с названието Балван или Балгаран. Тогава част от населението му е принудено от турските власти да се премести в полето край римския Траянов път. Там то придобива името Ново село, съотвeтно Нувосел. В края на XVIII в. е създадено новото селище на мястото, където е днешният град Елин Пелин, в района на църквата. То влиза в регистрите с името Новоселци. Жителите от старото село постепенно се заселват наоколо и до Освобождението всички вече живеят в новото, а старото запустява.

Денят на Елин Пелин съвпада с християнския празник Сретение Господне – 40 дни от рождението на Спасителя. Това е едно от най-важните събития в неговия живот, когато Йосиф и Мария го въвеждат в йерусалимския храм, следвайки повелята на Мойсеевия закон всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19 – 20, Чсл.18:15 – 16). Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх.12:29).

Водещи

Най-четени