Емил Радев: Борбата срещу „вечните длъжници” стана моя кауза и в ЕП 07.05 | 13:44

Заедно с колегата Андрей Новаков предложихме първата европейска програма срещу двойните стандарти при храните, припомни в Каварна кандидатът за евродепутат

От iNews

От години се боря да сложим край на "вечните длъжници”. Като народен представител настоявах за законодателни промени, с които да въведем 10-годишна абсолютна давност за всички задължения, продължих да работя за тази кауза и в Европейския парламент. По мое предложение в нова евродиректива се препоръчва на държавите-членки в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите за опрощаване на дългове не само по отношение на предприемачите, но и на физическите лица – потребители. Това коментира Емил Радев, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ, на среща с членове и симпатизанти на партията в Каварна, съобщиха от пресцентъра на партията. 

"България остана единствената държава в ЕС, в която няма механизъм за освобождаване от дълг на физическите лица”, припомни Радев и отчете, че у нас има над 600 000 семейства, които са изпаднали в свръхзадлъжнялост и нямат възможност да платят дълговете си към банки, топлофикационни дружества, частни кредитори или др. Ще продължа да работя по тази тема, защото е неприемливо в 21 век да не се опрощават задължения отпреди 10-15 години, въпреки явната невъзможност да бъдат изплатени”, категоричен бе Радев. 

Той увери, че и през следващия мандат в ЕП трябва да продължи битката срещу двойните стандарти при храните. 

"Нима в бебешките пюрета, които се предлагат в Източна Европа, трябва да има по-малко органични продукти? Нима потребителите у нас искат да пият безалкохолни напитки с по-вредния глюкозо-фруктозен сироп, вместо захар, или да си купуват шоколад с много по-малко съдържание на какао?”, попита риторично Радев и изтъкна, че вече има реални стъпки в защита на здравето на 100 милиона граждани на Източна Европа. 

"Заедно с колегата Андрей Новаков предложихме първата европейска програма срещу двойните стандарти при храните. С бюджет от 1,3 млн. евро тя ще позволи да се правят изследвания за качеството на храните и потребителските организации да провеждат информационни кампании. Гласувахме и сериозни санкции за нарушителите – минимум 4% от годишния оборот на съответните производители. Продължавам да настоявам за общоевропейски контролен орган, за да противодействаме адекватно на нелоялните търговски практики на мултинационалните компании”, разясни Емил Радев. 

Той припомни, че като докладчик в Европейския парламент през изминалия мандат работи активно и за премахването на апостилите и нуждата от легализация на официални документи в ЕС. 

"Намалихме административната тежест за гражданите и им спестихме около 100 евро на документ като акт за раждане, удостоверение за семейно положение или постоянен адрес. Това е огромно улеснение за хората, които работят, учат или живеят в друга държава-членка”, посочи Радев. По думите му следващата стъпка в европейското законодателство е автоматичното признаване на дипломите и удостоверенията за квалификация, както и на документи като решения на ТЕЛК и актуално състояние на фирмите в ЕС. 

"Работя за по-сигурна Европа, за България в Шенген. Удовлетворен съм, че успяхме да се преборим с първоначалните идеи Европейската гранична и брегова охрана да действа само по шенгенските, а не по външните граници на ЕС. Това щеше да ни направи буферна държава. Извоюваме европейска подкрепа за защита на българските граници и сега отчитаме почти нулев миграционен натиск”, припомни Радев. 

Той допълни, че евроизборите обикновено са подценявани, но всъщност са изключително важни за перспективите за развитие на България. "Опонентите ни бягат от дебати по европейските теми и водят компроматна война, вместо предизборна кампания, посветена на приоритети и политики”, коментира кандидатът на ГЕРБ. 

"Народът е казал, че в мътни води най-лесно се лови риба, затова опонентите ни работят срещу стабилността в държавата, а ние трябва да я защитим с вота си на 26 май. Защото стабилността в държавата е гарант за добрия бизнес климат, за спокойна и прогнозируема среда, каквато търсят инвеститорите”, подчерта Йордан Стоянов, общински съветник и ръководител на ГЕРБ-Каварна. 

"Затова е важно да изберем да ни представляват в ЕП хора, които няма да посветят своята енергия, за да клеветят България, а ще защитават компетентно и отговорно нейните интереси”, заяви на свой ред Красимир Николов, ръководител на ГЕРБ в община Добрич, а народният представител Даниела Димитрова апелира хората да направят своя избор въз основа на реалните дела, а не на популизма и да подкрепят ГЕРБ с номер 12 в бюлетината. 

По-късно вчера Емил Радев присъства и на тържествата, с които Каварна отбеляза празника си. Той се срещна с много жители на града, които му пожелаха успех в изборната надпревара.

Водещи

Най-четени