Емилия Милчева: Основният извод е, че „пожарът” в ДПС „подпали” обръчите от фирми 16.08 | 13:46

Скандалът с неправомерно усвоения кредит от ББР не е просто още един епизод в борбата срещу корупцията в България, а е симптом на по-дълбоките структурни проблеми в системата на управление на държавата

От iNews.bg

Разследване, започнато от Комисията за противодействие на корупцията (КПК), доведе до повдигане на обвинения срещу трима души, свързани с неправомерно усвояване на кредит от Българската банка за развитие (ББР). Във фокуса на разследването са бизнесменът Румен Гайтански - Вълка, бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и адвокатът Иван Георгиев, който представлява фирмата, усвоила кредита на стойност близо 150 милиона лева.

Иван Георгиев е вече задържан, докато останалите двама обвиняеми все още не са открити от властите. Според наличната информация, фирмата, свързана с Румен Гайтански, е получила огромната сума чрез съмнителни договорености, което е предизвикало съмнения за корупция и злоупотреба с публични средства.

Журналистът Емилия Милчева коментира темата в сутрешния блок "Здравей, България”, подчертавайки, че случаят разкрива дълбоките проблеми в управлението на публичните средства и институционалната бездействие. Според нея, "пожарът” в политическата партия ДПС е разкрил тъмните практики на т.нар. "обръчи от фирми”, които управляват огромни ресурси, докато институциите остават в "пълна хибернация”.

"Основният извод е, че "пожарът” в ДПС "подпали” обръчите от фирми и междувременно се получи демаскиране на институциите, които бяха в пълна хибернация. Те действат тогава, когато някой им нареди как да го правят,” заяви Милчева. Тя също подчерта, че системата на ББР е "доста тъмна и непроницаема за обществото”, въпреки че управлява публични средства.

Проблемът с усвояването на огромни кредити от ББР не е нов, но настоящото разследване и последвалите обвинения разкриват системни проблеми в управлението на държавните средства. Според политическия анализатор Георги Харизанов, този случай е типичен пример за политически контрол върху институциите и липса на усещане за справедливост в страната.

"Вярно е, че чадърът се е превърнал в бухалка, това е очевидно. Три-четири години е премълчавано всичко по този случай и сега изведнъж се активизира,” посочи Харизанов. Той допълни, че подобни казуси подкопават доверието на обществото в институциите и създават усещане за безнадеждност и безсилие пред корупцията.

Източниците на тези проблеми могат да бъдат проследени до задкулисни политически влияния и липсата на ефективен контрол от страна на държавата. По думите на Милчева, дългогодишното бездействие на институциите е довело до създаването на ситуация, в която "държавността и всички институции са подчинени на задкулисие”. Тя смята, че разкритията в парламентарната комисия през последните дни показват колко дълбоки са тези проблеми и колко трудно е политиците да се справят с тях.

Скандалът с неправомерно усвоения кредит от ББР не е просто още един епизод в борбата срещу корупцията в България, а е симптом на по-дълбоките структурни проблеми в системата на управление на държавата. Очаква се разследването да продължи, като обществеността ще следи внимателно развитието на този случай, който разкрива сериозни пропуски в начина, по който се управляват публичните ресурси.