Епидемия от бяс дебне в Добричко 04.11 | 19:38

В Румъния имало заразени животни

От Христина Рафаилова

Риск от епидемия от бяс  дебне в Добричко. За това предупреди шефът на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните Розалина Брайкова, информира в. "Стандарт".   

Причината за притесненията, че заразата може да се разпростре върху животните у нас, са регистрираните случаи на бяс на територията на съседна Румънци и по пограничните територии. Също така  в Холандия са открити две заразени кученца, които са пристигнали в страната от Силистра. 

До момента опасната болест е открита само при диви животно в северната ни съседка. В България превантивно се разпространяват ваксини против бяс. В момента тази кампания стартира, като тя ще започне от Северозападна България. 

От началото на годината в ЕС се регистрирани 636 случая на бяс. От май тази година, на 60 км от границата на страната, в близост до Силистренска област има регистрирани заболявания на животни. За последно на територията на област Добрич е регистрирана заболяла котка от бяс в село Плачи дол, като досега друг случай не е констатиран.

Към заболяването са възприемчиви всички бозайници и човекът. Източник на инфекцията са болните от бяс животни, като болестта се предава при ухапване /чрез слюнката/, а котките могат да разпространяват инфекцията и чрез одраскване ако ноктите са замърсени със слюнка.

Водещи

Най-четени