Ерозията по бреговете на Дунав „яде“ от територията ни 29.07 | 14:24

Явлението е в резултат на огромната разлика във водното ниво на реката

От Мая Александрова

Територията на страната ни намалява. Ерозията по бреговете на Дунав в България "изяжда" огромни територии от крайбрежните площи. Според изследванията на Агенцията за проучване и поддържане на реката за последните 100 години страната ни е с около 6 хиляди декара по-малка площ от официалната.

При последните си проучвания специалистите са сравнили картите на река Дунав от 1908 година насам. Така засекли намаляването на бреговата ивица, предава БНТ.

"На различни места от българския бряг реката е навлязла на значително разстояние към България, под Русе. За сравнение с 1930 година с 450 метра реката е навлязла навътре", съобщи Георги Георгиев – директор на АППД – Русе.

Силната брегова ерозия е в резултат на огромната разлика във водното ниво на реката – от кота нула до 9 метра.

"При тези 9 метра за кратко нивото на реката се повдига с ускоряване на течението и оттам вече се получава завихряне около бреговете. Където са по-слаби се поддават на ерозия, нарушение от действието на водата", обясни Георгиев.

Ерозията е нанесла най-сериозни пораженията върху остров Батин, който се е скъсил с половин километър през последните две години. Подобна е и съдбата на остров Люляка. Укрепването им обаче засега се оказва мисия невъзможна.

"Изисква и много финанси, които нито България, нито Румъния могат да си позволят на този етап.

Така подложени на натиска на водното течение островните групи променят местоположението си. Някои преминават от български териториални води в румънски и обратно. В момента спорни са осем пясъчни образувания, чиято принадлежност трябва да се преразгледа", посочи Георги Георгиев.

 

Водещи

Най-четени