Етичната комисия на Софийския университет откри „данни за плагиатство“ в книгата на д-р Петър Илиев 27.09 | 19:00

Плагиатство е основание за дисциплинарно уволнениe, според правилника на висшето учебно заведение. Казусът ще бъде изпратен на Юридическия факултет, който трябва да формира втора комисия

От iNews.bg

Етичната комисия на Софийския университет откри "данни за плагиатство" в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание".

"Значителни части от чуждо произведение – дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник", се посочва в становището на комисията след проверка на казуса.

Плагиатство е основание за дисциплинарно уволнениe, според правилника на висшето учебно заведение. Казусът ще бъде изпратен на Юридическия факултет, който трябва да формира втора комисия.

Етичната комисия започна проверка срещу Петър Илиев, който е адвокат, почетен консул на Барбадос и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, след три сигнала че в книгата му "Компетенцията на Народното събрание" от 2015 г. има дословно копирани страници от дисертацията "Парламентарен контрол" на доцент д-р Наталия Киселова, защитена през 2008 г. Наскоро стана известно, че изследваното издание е съкратено със задна дата с около 80 страници.

Петър Илиев се оказа ключова фигура за "Има такъв народ" и Слави Трифонов. Той бе предложен за министър на правосъдието в първия проектокабинет на партията. Смята се, че името му е обсъждано за премиерския пост във втория кабинет, но именно заради съмненията за плагиатство е номиниран в него за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Самият Слави Трифонов прие обвиненията срещу Илиев като атака срещу себе си и обяви, че лично ще се погрижи за него. След започналата проверка от партията бяха изпратени противоречиви сигнали за мястото на Петър Илиев в проекта за в бъдеще. Заместник-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Виктория Василева обяви, че за партията Петър Илиев е "приключила страница".

От своя страна Петър Илиев написа в Twitter, че "продължава с политическата си дейност”, а пред БНТ заяви, че има пълната подкрепа на Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Водещи

Най-четени