Ето ги приоритетите на левицата 07.06 | 13:45

Месец след изборите започва изпълнение на ангажиментите, каза Стоилов

От Филипа Тодева

Вече сме напреднали в приемане на правилата за дейността на Народното събрание. Те предвиждат засилване на парламентарния контрол, на взаимодействието с граждански организации и движения, разширяване на публичността в нашата работа.

Само месец след парламентарните избори ние започваме реализацията на нашите предизборни ангажименти.

Това се казва в декларация на ПГ "Коалиция на България", прочетена от парламентарната трибуна от депутата Янаки Стоилов.

В документа на левицата се казва, че приоритет в следващите седмици и месеци са мерките за поддържане и увеличаване на заетостта, за отглеждане на децата и за подпомагане на социално най-затруднените.

Затова се предлагат промени в Закона за насърчаване на заетостта с цел да се стимулира заемането на работа на повече млади хора, изменение на Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя с цел да се получават начислени, но неизплатени заплати, при второто четене на Законопроекта за бюджета на ДОО за 2013г. да бъде увеличен размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години - от 240 на 310 лв. още от 1 юли тази година.

Социалистите подготвят промени в Закона за семейните помощи с цел да се увеличат детските надбавки и кръгът на семействата, които ги получават, в Кодекса за социалното осигуряване предвиждат облекчаване на пенсионирането на лица, на които не достигат две години трудов стаж или възраст, увеличаване на размера на еднократната помощ за ученици в 1-ви клас от 150 на 250 лв.

Това е първото увеличение на тези средства от пет години насам, от което ще се ползват 45 000 първокласници.

Сред приоритетите ще бъде още разширяване на кръга на лицата, които имат право на целеви помощи за следващия отоплителен сезон - средно с около 12%, вследствие на разширяване на доходния критерии.

От промяната ще се възползват допълнително 60 000 души.

"Продължаваме да настояваме да се намерят възможности чрез ребалансиране на енергийния сектор и намаляване на свръхпечалбите и злоупотребите, да не се допуска увеличаване на цената на електроенергията.

Нека се има предвид, че всичко това става в ситуация, в която страната не е била по-зле през последните години - по отношение на икономическа активност, безработица, качество на администрацията и отчаяние на множество хора.

Споделяме изразените от правителството намерения за подобряване на бизнес климата и за насърчаване на местните и чуждестранни инвестиции, за ревизия на Закона за обществените поръчки с цел да се направят процедурите по-прозрачни и с реална конкуренция между кандидатите", се казва в декларацията.

От "Коалиция за България" са на мнение, че без самата държава да се превърне в активен инвеститор – самостоятелно и заедно с частни компании, производството няма значително да се оживи и да се намали чувствително безработицата.

Като отговор на скандалите със СРС-тата се предлага те да се осъществяват само от независима от МВР агенция, която ще се контролира от избрана от парламента институция.

"Това е нашият отговор на досегашното антисоциално управление и на поведението на лидиращата в изборите партия, превърнала се в деструктивна опозиция. Това е антидемократичният стил на управление, което наблюдавахме през последните години.

Този манталитет се запазва в тези, на които днес е отредена ролята на опозиция. Техният водещ стремеж е да бъде предизвикана дестабилизация, да бъдат използвани основателните притеснения на хората за нагнетяване на недоволство и за предизвикване на обстановка, която води към бърза смяна на властта", се казва още в документа.

Водещи

Най-четени