Ето ги украинците, издирвани за атентата срещу Алексей Петров 10.07 | 16:30

Софийската градска прокуратура поиска арест за тримата мъже във връзка с атентата с гранатомети срещу бизнесмена през 2015 г.

От iNews.bg

Тримата украинци, за които във вторник прокуратурата поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест, са издирвани от Интерпол. Това са Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков.

Софийската градска прокуратура поиска арест за тримата мъже във връзка с атентата с гранатомети срещу бизнесмена през 2015 г.

Самият Алексей Петров бе застрелян 9 години по-късно - през август м.г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация да има напредък в разследването на убийството му.

Преди да бъде убит бизнесменът, срещу него имаше два неуспешни атентата - през 2002 г. пред басейна "Спартак" и през 2015 г. в близост до дома му.

Въпросното покушение срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинение само бронирания му мерцедес е предотвратило тежки последици. След инцидента Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Тогава той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: "с терористите - като с терористи".
През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. От тях обаче и до момента няма и следа. Не става ясно защо точно сега прокуратурата иска европейски заповеди за техния арест и поради каква причина това не е било сторено и до момента. Няма информация и дали те по някакъв начин са навързани и с последващият разстрел на Петров през август м.г.

 

Най-четени