Ето го кабинета "Орешарски" 27.05 | 16:50

Пламен Орешарски представи имената на министрите

От Кремена Бедерева

 "Обещах, че ще предложа структура и състав на МС, който да бъде адекватен на обстановката в страната, състоящ в персонален план от експерти".

С тези думи започна представянето на кабинета си кандидатът за премиер Пламен Орешарски. Това стана по време на пленум на БСП. Преди Орешарски да обяви имената на бъдещите министри, лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе слово пред делегатите.

"Всички министри, които ще предложа, са специалисти в съответната област, някои от тях - дори водещи", уточни още Орешарски. По думите му при структурирането на МС се е ръководел и от програмните приоритети, това личи при вицепремиера.

Орешарски съобщи, че в кабинета му ще има двама вицепремиери, с координиращо управление - единият вицепремиер ще е на правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове. Според Орешарски това са двете теми, по които нашата страна комуникира с европейските партньори.

Вторият вицепремиер ще има координационни функции, с основни задачи да координира частните инвестиции - в това число местни и външни, да прави усилия за привличане на външни инвестиции, уточни още Пламен Орешарски.

Той съобщи, че за останалите министерства се е водил от по-структурни изменения спрямо действащия МС. Според Орешарски е нямало достатъчно време в настоящата ситуация и да се губят месеци в институционализиране.

"Енергетиката остава в икономическото министерство", отбеляза той.

Орешарски се обяви за по-силен функционален подход, като уточни, че ще възложи спешна работа по съставяне на план за ребалансиране на енергетиката.

Орешарски предложи отделно министерство на инвестиционното проектиране, което да се занимава с този кръг въпроси. "Предлагам и Министерство на младежта и спорта."

Вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова

Министър на финансите Петър Чобанов

Министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

Министър на отбраната Ангел Найденов

Министър на външните работи Кристиан Вигенин

Министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

Министър на труда и социалната политика Хасан Адемов

Министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов

Министър на земеделието и храните Димитър Греков

Министър на регионалното развитието Десислава Терзиева

Министър на транспорта Данаил Папазов

Министър на околната среда и водите Искра Михайлова

Министър на здравеопазването Таня Андреева

Министър на образованието Анелия Клисарова

Министър на културата Петър Стоянович

Министър на младежта и спорта Марияна Георгиева.

Орешарски посочи, че от предварителните разговори с представените кандидати е останал с увереност, че са в състояние да приложат силни политики за реализиране на ключови цели – стабилизиране и нормализиране на икономическия живот, а в следващите няколко години и излизане на пътя на растежа.

Той обясни, че до месец ще представи и фигурата на втори вицепремиер, тъй като кандидатът трябвало да приключи със сегашните си ангажименти.

Водещи

Най-четени