Ето истинското значение на „Аз съм Шарли“ (СНИМКА) 14.01 | 17:17

Добричките художници отправиха символично послание по повод атентата в редакцията на френското сатирично списание

От Беатрис Николoва

Добричките художници Светослав Ковачев и Али Алджабари показаха истинското значение на израза "Аз съм Шарли". Те демонстрираха не просто свобода на словото, а толерантност и свободата да изразиш себе си.

Двамата направиха инсталация, която представлява два силно подострени молива с размери малко над метър, на единия от моливите е написано "Сашо” – "България”, а на другия – "Али” – "Ирак”, предаде Радио "Фокус” – Варна.

Светослав и Али са категорични, че творците трябва да има свобода на словото, но с много важната уговорка – да е спазена мярката. Моливите са поставени на гума, която също има своето символно значение – хората пишат, грешат, трият и пак пишат, и пак грешат и трият и така многобройни пъти, обясни Светослав Ковачев.

Според него френските карикатуристи не са успели в работата и творчеството си да намерят точната мярка, но със сигурност и двамата художници се обявяват против насилието в каквото и да форма – физическа или морална. Ковачев допълва, че е много е лесно да се говори, но трябва и да се правят неща. Така добричките художници са се обединили въпреки различните си корени, религиозна принадлежност и творчески почерк със своите послания към хората за доброта, толерантност и търпимост.

1461060

Инсталацията е поставена градинката до паметника на Светите братя Кирил и Методий. А доказателство за участието на добричани в това, което става по света, са многото събрани през тези дни подписи на различни по възраст, пол и култура хора в едно рисувателно блокче, което бе поставено точно в основата на инсталацията, която мнозина видяха в центъра на Добрич. Сред подписалите се са и много деца, които не са се поколебали до имената си да изрисуват дори картинки, припомняйки, че моливът може да служи за различни цели, важно е да е движен от добри сърца и с мяра.

Светослав Ковачев се занимава с дървостругарство и дървопластика, а другият участник в инсталацията Али Алджабари е художник, карикатурист. Той идва в България преди 15 години, женен е за българка и има три деца.

Али бяга от родината си, за да се спаси от диктаторския режим на Саддам Хюсеин. Доказателство, че доброто обединява всички хора по света, е написаното в рисувалното блокче от един чуждестранен гражданин, който пребивава в Добрич: "Жизнь и Свобода – Владимир от Сибир – и аз съм Шарли”.

Водещи

Най-четени