Ето как ще изглежда бюлетината за евровота 08.05 | 18:00

ЦИК представи разяснителния клип и бюлетината за гласуване на изборите на 25 май

От Ивелина Георгиева

Централната избирателна комисия (ЦИК) представи разяснителния клип и бюлетината за гласуване на евроизборите на 25 май.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че това е основният клип на разяснителната кампания, защото в него ясно се посочва как трябва да се отбележи вотът на избирателите в изборния ден.

От комисията показаха празна бюлетина с инструкция как да се попълва и увериха, че бюлетините се печатат само в БНБ и техни представители ежедневно контролират процеса по отпечатване.

Освен разяснителния клип, в ЦИК показаха и умалено копие на бюлетината за гласуване, чийто реален размер ще е малко по-дълъг от лист А4.

Съдържанието на бюлетината е с поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати. В едната част на бюлетината са разположени кръгчета с числата от 1 до 17, където избирателят може да отбележи предпочитания кандидат. В долния десен край на бюлетината е поредният номер на самата бюлетина, който след гласуване, секционната избирателна комисия сверява с номера на кочана и ако има съвпадение, този отрязък се откъсва и се пуска в специална за целта кутия, обясни Камелия Нейкова.

"Дали желае или не желае избирателят да отбележи свое предпочитание, преценява самият избирател, но за да е действителен неговият глас, той трябва да е отбелязал своя вот срещу листата на съответната партия, коалиция или да е гласувал за независим кандидат, като е поставил знак ”X” или ”V” в квадратчето върху номера на избраната от него листа", подчерта тя.

На 10 май изтича възможността българските граждани, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места, да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. Заявлението се подава в общината по настоящ адрес писмено или чрез електронно заявление на страницата на общината.

Освен това изтича и срокът за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място.

17 май е срокът, в който гражданите, ако установят непълни данни или грешки в избирателните списъци, могат да заявят отстраняването им в съответната община, предупредиха от ЦИК.

Водещи

Най-четени