Ето как ще се процедира с електронните рецепти 15.05 | 12:00

Те ще са копие на хартиените, със същите плюсове и минуси за пациента

От iNews

От 1 юни рецептите ще се издават само в електронен вариант, а НЗОК няма да изплаща лекарства предписани на хартия след тази дата. С това завършва обявеният предварително преходен период, в който медикаменти можеше да се купуват както с е-рецепта, така и с валидната досега хартиена.

Променят ли се условията, при които ще получават лекарствата си пациентите?

Електронната рецепта е точно копие на хартиената с всичките ѝ предимства и недостатъци, обясни за OFFNews секретарят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов. По същество въвеждането ѝ не променя нищо в изпълнението на рецептите за пациента, освен отпадането на хартиения носител.

Както и досега, за да бъде генерирана рецепта, пациентът трябва да посети лекуващият го лекар. Специалистът изписва лекарствените продукти в е-вариант, информацията постъпва в "облак", до който имат достъп и аптеките.

Минималното изискване за получаване на предписаните лекарства е пациентът да съобщи в аптеката ЕГН и датата, на която са му назначени лекарствата (когато е бил прегледан или е посетил лекаря си). Има и други опции за достъп с вариант на QR код, който лекарят може да изпрати като есемес на пациента и този код да бъде представен на фармацевта.

При лекарствените продукти на свободна продажба (т. нар. бяла рецепта) няма ограничение в броя на изписаните лекарства и количеството им, както и досега. Ако не е посочена давност на рецептата, тя е валидна 6 месеца, освен в случаите, когато става дума за антибиотик.

Със същата давност са и рецептите за медикаменти, които изписват кардиолозите, тъй като при някои от заболяванията приемът им е постоянен.

Ако рецептата се заплаща частично или напълно от НЗОК, ограничението е до 3 лекарствени продукта за диагноза. Тези условия остават в сила и след въвеждането на е-рецептите, обясни Димитър Маринов.

Как ще се процедира, ако аптеката, от която се получават лекарства по НЗОК, не разполага с някой от медикаментите?

Както и досега. Фармацевтът може да поръча липсващия медикамент и той да бъде доставен до 24 часа. В този случай неудобството ще е за него, тъй като той ще бъде длъжен да "пусне" рецептата като изпълнена, разчитайки, че пациентът ще дойде да си получи лекарството от същото място след като бъде доставено, обясни секретарят на БФС.

По думите му рецептурните книжки остават все още единственият документ за изписаните и получени от пациента лекарствени продукти по Каса, по тази причина те ще останат в сила и след 1 юни, докато се вземе решение за друг вариант.

Ще позволяват ли е-рецептите генерична замяна на лекарства?

Това може да стане, ако лекарят, изписал рецептата, е посочил изрично, че такава замяна е позволена, обясниха от БФС. И в момента, при изписване на рецепти, лекарите имат опция да разрешат генерична замяна, но много малко от тях го правят, обясни Маринов.

По думите му такава опция съществува и в електронния вариант на рецептата, затова не би трябвало да е проблем да се извърши замяна, стига да е посочено от лекуващия специалист.

Ще може ли друг да взема лекарствата, ако пациентът не е в състояние?

И след въвеждане на е-рецептата близък на пациента ще може да купува лекарства, предоставяйки същите данни в аптеката (ЕГН на болния, дата на издаване на рецептата или вариант на QR код).

Готови ли са аптеките?

Според г-н Маринов аптечната мрежа е напълно готова за въвеждането на електронния документ – "и най-малката селска аптека използва същия софтуер, който използват големите аптеки" увери той. Според него софтуерът в лечебните заведения също е адаптиран за издаване на е-рецепти, въпреки споменатите неотдавна аргументи, че забавянето в старта на е-рецептата е заради липсата на готовност на болниците.

Какви са предимствата на е-рецептата?

Въвеждането на е-рецептата позволява по-добър контрол върху изписваните медикаменти, обясни Димитър Маринов. Така може да се проследи кой специалист какви лекарствени продукти изписва – от кои фирми, на какви цени, с каква честота, за какво заболяване. Това индиректно рефлектира и върху качеството на лечение на пациента. Друг важен аргумент е изключването на възможността за грешки, тъй като при рецептите на хартия, които се реимбурсират от НЗОК, данните се вкарват в системата веднъж от лекаря и втори път от фармацевта. Предимство е и възможността да се проследява свободната продажба на лекарствени продукти.

Въвеждането на е-рецептата ще направи невъзможно да се изписват лекарства "на крак", да се разчитат нечетливи почерци, да се пропускат данни, които задължително трябва да бъдат вписани в рецептата, подчерта секретарят на БФС Димитър Маринов.

 

Водещи

Най-четени