Ето какво "наследство" ни остави снегът 25.10 | 18:10

Над 150 души бедстват на прохода "Беклемето", жена е ранена

От Теодора Кокаланова

Над 150 човека бедстват в прохода Беклемето. По южните склонове на прохода и на билото има над метър сняг, продължава да вали. Дървета и падащи камъни са блокирали шосето. Голямо дърво е паднало и ранило шефката на Областно пътно управление - Пловдив. То се стоварило върху крака, съобщи "Марица".

Три автобуса, пълни с хора са били заклещени в снежния капан от дървета, нападали камъни и лед. Два екипа на карловската противопожарна служба вече са се отзовали в Троянския проход. Единият е аварийният, другият е високопроходима пожарна с мощен кран, който ще извади от преспите закъсалите автомобили. Противопожарните екипите носят и резачки за дърветата, които са блокирали шосето. 

25 см е достигнала снежната покривка в Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта. Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. 

Сигнали за паднали дървета са получени в Областно пътно управление – Бургас. На сигналите са били изпратени екипи. Около р. Ропотамо има паднали дървета, които се разчистват. Паднали дървета затрудняват и движението по пътя за Слънчев бряг, Обзор и Варна, както и по пътя за Айтос и Карнобат. 

Продължават обработки на улици в София със смеси срещу заледяване, съобщиха от пресцентръра на Столична община. Фирмите, ангажирани с дейностите по почистване, извършват обработки на територията на районите Панчарево, Витоша, Триадица, Средец, Младост, Овча купел, Красно село, Красна поляна, Искър.

Възложени са обработки по бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе". Насочена е снегопочистваща техника по пътя за Бистрица – Железница. На терен към момента са 26 снегопочистващи машини, в готовност са 150. Обработват се трасета на масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци.

"Три язовира преливат – един в с. Маринка и два в с. Извор", съобщи Димитър Николов, кмет на община Бургас. "Затворили сме пътя Бургас-Созопол, защото водата вече е излязла в зоната на местността Пода в Отманли и в посока с. Ясна поляна и с. Ново Паничарево", каза още Николов. Той подчерта, че положението в общината е много сериозно, а отчетените валежи са над 97 литра на квадрат. 

Поради паднали дървета от обилния снеговалеж остава ограничено движението по път II-82 Костенец - Самоков – София. Алтернативните маршрути са път III-822 Самоков – Ихтиман – автомагистрала "Тракия" в посока София и обратно, и път III-181 София – Бистрица – Железница – Белчин баня – Самоков – Дупница.

До момента са били евакуирани 60 души от вилна зона "Черниците", допълни кметът на Бургас. Започва евакуацията на първите къщи в село Извор, тъй като водата е стигнала до там. "Има висок риск от скъсване на дигите на язовира. Вече е скъсана дигата на реката и тя е преляла. Пътят е затворен за преминаване", уточни Николов.

Той посочи, че е затворен пътен възел "Юг", което означава, че пътуващите за Южното Черноморие и Малко Търново, както и границата с Турция, няма да могат да преминават, причината е наводнение в местността "Пода".

Наводнена е зоната на Отманли, наводнена е зоната в посока асфалтовата база към село Маринка и пътят там е затворен.  "Евакуираме рибарите от "Ченгене скеле", които живеят там. Изпратена е високопроходима и верижна техника, седем самосвала с едра скална маса да можем да отбием посоката на вливането на реката, защото има голям риск отново да се залее цялото вилно селище", обясни Николов. 

Намерен е овчарят от с. Маринка, който се е загубил в големия дъжд. Евакуирани са двама души от манастира край к-с "Меден рудник", предаде агенция "Фокус". Наложило се е някои от хората във вилно селище "Черница" да бъдат изведени принудително. Те са обяснили на кмета, че са на втория етаж и до тях водата няма да достигне.

"Но заради риск от скъсване на язовирната стена на язовира на село Маринка, превантивно евакуирахме и тях с високопроходима техника и вече са в Бургас", коментира кметът. Той обяви, че бедственото положение остава в сила, докато вали дъжд в южната територия на общината. 

"Язовирите преливат, но няма опасност от скъсване на язовирни стени", обясни Димитър Германов, кмет на община Приморско. По думите му има наводнени къщи в селата Ново Паничарево и Ясна поляна, както и разрушена инфраструктура. "Стойността на щетите за момента не е ясна, но те са сериозни и тепърва комисиите ще ги описват", каза още той.

Германов уточни, че още сутринта се е провела евакуация на хората, които живеят в ниските части в тези населени места, за да няма жертви. По думите му, са предприети всички необходими мерки за отводняване.  "Важното е, че до момента няма жертви", подчерта Германов. 

Скъсала се е язовирната стена на село Черни връх, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Огромно количество вода се е изсипало на пътното платно. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че за да бъдат предотвратени инциденти, се налага спешно затваряне и на пътя Бургас – Средец.

Поради сериозно количество вода, стичащо се на отсечка от пътя между гр. Варна и гр. Бургас, в участъка след разклона за с. Дюлино, се е наложило и  пътят Варна – Бургас да бъде затворен за движение на автомобили поради непроходимост.

Движението в посока гр. Бургас се осъществява по обходен маршрут, през с. Старо Оряхово – гр. Дългопол – гр. Айтос. Поради лошата метеорологична обстановка, Областната дирекция на МВР във Варна призовава всички водачи на моторни превозни средства да шофират с повишено внимание и само при необходимост.

В област Варна има още един пътен участък, по който преминаването е затруднено. В община Аксаково, между с. Осеново и с. Климентово, се е образувала голяма локва вода. Към момента пътят е проходим с повишено внимание. 

Водещи

Най-четени