Ето кой ще контролира харченето на даренията за Хитрино 27.12 | 10:09

От БЧК увериха, че няма да допуснат злоупотреби

От iNews.bg

След трагедията, която сполетя шуменското село Хитрино, хората в цяла България се обединиха, за да помогнат на пострадалите. За малко повече от две седмици бяха събрани над 2 милиона лева. Сега обаче предстои разпределението на средствата, което ще бъде контролирано на три нива. Така от БЧК гарантират, че няма да се стигне до злоупотреби.

Възстановяването след експлозията на цистерна с пропан-бутан вече започна. Ремонтните дейности към момента се финансират от собственото перо за капиталови разходи. Иначе правителството и Европейската комисия отпуснаха общо 30 милиона лева за справяне със ситуацията.

Щетите по имотите на хората ще бъдат отстранявани с помощта на обществен съвет, в който членуват 11 жители на селото. Той вече разполага с набраните по сметката на общината около 200 000 лева.

"Днес или утре предстои ние от съвета да минем през всяка една къща. Лично ще видим какво е състоянието на хората, според степента на разрушеност най-съвестно ще разпределяме средствата”, обясни секретарят на съвета.

Органът няма да действа еднолично, а ще дава предложения, които ще се гласуват на Общински съвет. Вчера в Хитрино е имало общоселско събрани с над 200 души, което е утвърдило състав на ОбС.

Хората в Хитрино ще имат думата и при разпределянето на средствата от БЧК. Сформиран национален обществен съвет, който ще управлява разходването на средствата и в него ще влязат общественици, православната църква, мюфтийството и кметът на Хитрино. Решенията ще са на база на подадените от жителите от селото данни какво им е нужно.

Водещи

Най-четени