Ето с какво се похвали правителството за 2019-а 27.12 | 13:30

Борисов поиска от министрите си да работят твърдо и прозрачно през новата година

От iNews.bg

На последното си заседание за годината правителството даде отчет за 2019 г. Отпадането на мониторинга от ЕК за България през 2020 г., строителството на магистрали и започването на мащабни енергийни проекти са сред акцентите в отчета на министрите, предаде БНТ.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Посещението на папата. Посещението на Борисов в САЩ.

Томислав Дончев, вицепремиер: Кризи, африканска чума. Изборите - съвместно с ЦИК, каквито и политически истерии да е имало около изборите, ги организирахме, така че няма съмнение относно тяхната демократичност. Либерализация на енергийния пазар, разширяване на газовата инфраструктура, имаше мобилизация в администрацията по повод преговорите с "Фолксваген".

Ние нямаме загубено еврофинансиране. 3 години преди края на програмния период 80% от целия ресурс е договорен. България има прозрачна и добра система за управление на евросредствата.

Основен акцент трябва да е повишаване на добавената стойност на производството в България. Да произвеждаме скъпи и уникални неща.

Образованието: там свършихме добри неща. През следващата година акцент трябва да ни е висшето образование.

Марияна Николова, вицепремиер: Киберсигурността и електронното управление. В национален и глобален мащаб е да има двустранно сътрудничество между бизнеса и държавата.

Започнахме да работим по единния модел за плащане на електронните административни услуги. Над 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса се реализират през него.

Закон и Съвет по киберсигурността. Тристранен съвет - през 2019 г. обсъди 42 проекта на нормативни актове.

Демографската политика - експертна работна група, която работеше по мерки за подобряване на демографското състояние на България.

ДАБЧ - организираха се редица инициативи за нашите сънародници. Промяна в закона да поддържаме българските лобита в чужбина.

Налице е икономически растеж. Увеличава се броят на младите хора, които избират да се завърнат у нас. Над 16 000 българи са се върнали, през 2017 год. са 8000. Това е в резултат на целенасочената ни политика. Средна работна заплата.

Ключов елемент е състоянието на икономиката. Подобрен пазар на труда и семейни причини са за връщанията. България е на 8-о място в ЕС.

ДАЗД - извърши множество консултации. Изработени бяха доклади и становища. 120 учебни заведения бяха проверени. Съвет по концесиите - план за 2019-2020 г. Редица насоки за отстраняване на системни проблеми при възлагането на концесии.

В Информационния портал на на НКР - преписи и протоколи от нашите заседания.

Красимир Каракачанов, вицепремиер: Тази година беше особено успешна за армията. Сключен беше договор за изтребители. България не само показа намерението си да се модернизира по НАТО-вски стандарт, но придоби най-модерния самолет на Балканите.

Су-25, Ми-24, учебните се ремонтират и модернизират. Тази година от началото на декември другите два проекта - бяха подадени оферти. Първите дни на 2020 год. ще излязат резултатите.

Трета поредна година се увеличиха доходите на военнослужещите. Всяка година хиляди напускаха, повече, отколкото постъпваха. 320 човека са повече постъпилите, отколкото напусналите до началото на декември тази година.

Определено това влияе върху духа на военните. Възстанови се ВВУ, след 17 години прекъсване. Случилото се през тази година не се е случвало в последните 30 години. Два миночистача от Холандия бяха придобити. 14 танка бяха ремонтирани.

Владислав Горанов, финансов министър: три приоритета: стабилност. Три кредитни агенции повишиха рейтинга ни. Втори - присъединяване към ЕРМ2. През август 2018 г. приехме план, изпълнен е. Единственото условие, което остава, е увеличаване на капиталовите буфери на 2 банки, след което в края на месец април очакваме включване на българския лев във ВОМ. Трето - 5% пункта годишно намалява сивата икономика. 20% е делът ѝ. Най-ниската контрабанда на цигари в ЕС. Общо приходите са се увеличили с 50%, данъчните нарастват с 53%. Пенсията за стаж - 62% нараства. Безработицата намалява с 7,8%. Минималната работна заплата ще нарасне с 80% спрямо 2014 г. Успяхме да убедим Световната банка да отвори Център за споделени услуги. Стартирахме и от януари всички двустепенни разпоредители на МФ ще започнат да възлагат електронни обществени поръчки.

Инвестициите - 3% от БВП, преки чуждестранни инвестиции. Инвестициите и в трите са на прилично ниво. 3,5% реален растеж очакваме.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Намаляване на убийствата и грабежите. През ноември само 3 телефонни измами. Това е категоричен успех на МВР. С над 50% при този вид престъпна дейност. Модернизира се материалната база. Правим всичко възможно да попълним кадрите в разследващите. Постъпват повече, отколкото напускат.

Административните услуги - принцип на едно гише. Места за посетители и плащане с банков превод. Намалена е административната тежест със спиране на МПС-та, прекратяване на регистрацията и промяна в регистрацията на ППС-та.

Пътна безопасност: тази година се запазваме като миналата. Значителен спад при тежките ПТП-та. Всички структури, правим всичко възможно. 480 лв. бонус на полицаите. Повишаване на заплащането на нощния труд на полицаите.

Бойко Борисов, министър председател: Виждате колко много неща са свършени, предизвикателства и пропуски. Два пъти през годината хората ни дадоха доверие. На евро и местните избори. Така че следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските. Да си довършим програмата докрай. На думи другите са много силни, но като се върнете, ще видите, че няма сектор, в който да са били по-добри, а всъщност виждате колко още неща трябва да направим. Максимална мобилизация. Твърдост. Честност и прозрачност и обяснявайте на хората всеки ден какво се прави. Има проблем, но ще го отстраним. Ако ме подкрепите, докато са тук медиите - допълнителен разход по бюджета - 2,3 млн. лв. за Атонския манастир.

Водещи

Най-четени