Ето я най-вкусната и сполучлива рецепта за постна питка на Бъдни вечер 24.12 | 12:54
Първото парче от питката е за Богородица, следват за къщата и починалите. После се раздава на всички присъстващи. Трябва да се опита от всички ястия – за здраве и берекет

Постната питка е първото нещо, за което трябва да помислите за празничната трапеза на Бъдни вечер. Както всяка година, цялото семейство се събира около нея и похапва само ястия без месо.
Според традициите, на 24 декември се сервират нечетен брой ястия. Това може да бъдат сарми, туршия, варен фасул, постна питка, ошав, варено жито, орехи, плодове и други. След като най-възрастният от родата прочете молитва и прекади масата (в някои краища на страната), той трябва да отчупи от обредния хляб.
Първото парче от питката е за Богородица, следват за къщата и починалите. После се раздава на всички присъстващи. Трябва да се опита от всички ястия – за здраве и берекет.
Всяка година по Бъдни вечер много домакини се чудят каква рецепта за постна питка да използват. Някои вече имат горчив опит от предишни празници. Обикновено тя става твърда като камък и не може да бухне достатъчно. Вкусът пък е друг проблем, защото твърде многото сода променя цвета и придава горчивина.
Постни рецепти – питка
Ето и какви продукти са ви необходими:
3 с. л. олио;
400 мл хладка вода;
700 г брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 ч. л. сол;
2 с. л. оцет.
Постна питка за Бъдни вечер – как да я приготвите?
Вземете подходящ съд и с помощта на сито пресейте брашното. По този начин ще имате по-пухкава питка накрая.
В малка чашка смесете содата бикарбонат и оцета. Това е един от ключовете към изпичането на чудесна содена питка. След това изсипете шупналата смес към брашното, като добавите хладката вода и олиото. За предпочитане е да направите кладенче в средата, така ще ви е по-лесно.
Започнете да месите тестото с ръце, докато получи балончета. Оформете на топка, намажете го с малко олио и оставете настрани. Може да го покриете с кърпа и да изчакате около 15 минути, за да се вдигне леко.
Капама за Коледа – как да я приготвите?
Постни рецепти за Бъдни вечер: Сарми с орехи и стафиди
Постни рецепти – ориз със сини сливи
После поставете тестото в добре намазнена тава. Нека да не е много голям размер.
Трябва да печете вашата постна питка в предварително загрята фурна на 180 градуса. За около 30 минути ще е готова.
Надяваме се, че ще се справите без никакви усилия. Да ви е сладко!
Водещи
-
Стотици хиляди хора се стекоха снощи в парка Сарачхане пред Голямата община на Истанбул
Днес общинският съвет на Истанбул трябва да избере временен кмет на мястото на Имамоглу.
26.03 | 10:15
-
14 ТЕЛК комисии в шест области временно спират приема на нови заявления
20 000 души чакат просрочени ТЕЛК решения в цялата страна
26.03 | 09:59
-
Депутатката от "Величие" настоява за подходящи условия за кърмене в парламента
Ангажимент към избирателите
26.03 | 09:45
-
Случаи на насилие над животни през годините
Преди десетина дни България беше потресена от зверствата на двама души – 26-годишната Габриела...
26.03 | 09:30
Най-четени
-
Времето всряда 2
Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, за Шумен максималната температура се очаква...
26.03 | 08:03
-
Евгени Минчев се срещна лично с руската посланичка Елеонора Митрофанова
Критика към вулгарното изразяване на мнение
26.03 | 08:24
-
Психиатрични специалисти излизат на протест срещу "унизителното" 5-процентно увеличение на заплатите
Тревожни тенденции в психичното здраве на младежите
26.03 | 08:43
-
Близо 60% от българите подкрепят изучаването на религия в училище
Мнозинството от българите (57%) одобрява въвеждането на предмет по религия като част от...
26.03 | 09:15