Жаблянов: Не може да подкрепим правителство на ГЕРБ 18.10 | 11:15

Има сериозни различия в политиката на двете партии, смята и Стоилов

От Цанка Донкова

Не може да подкрепим правителство на ГЕРБ. Това заяви Валери Жаблянов от БСП – Лява България по повод съдбата на бъдещия кабинет. Той уточним, че има сериозни различия в политиката, която се предлага от двете политически партии.

Според него най-вероятно форматът на бъдещото управление ще бъде изяснен в следващите няколко седмици.

"БСП има участие в разговорите, но няма активно отношение към съставянето на правителство. Това, което ни предлага ГЕРБ е да закрепи това, което е в момента с тяхното управление. Нека да го направи!”, призова Жаблянов в ефира на Нова телевизия.

Според него нови избори са най-нежелани, заради умората в обществото и за това, че голяма част от хората не вярват, че изборите могат по някакъв начин да променят техния живот.

"Нашето общество в момента е много разнородно – виждате, че в парламента влязоха осем партии и те представляват вижданията на гражданите за политиката, за развитието и симпатиите им към политиците.

И не може една партия да има претенции да обсеби всичко това и да каже: "Вижте какво, аз ще управлявам от ваше име”. Това първо е некоректно. Затова коалиционните правителства са една легитимна формула”, добави Жаблянов.

Същото мнение изрази вчера (17 октомври) и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в ефира на БНТ. "При консултациите с ГЕРБ констатирахме различия по данъчната политика, също по енергетиката и нейното балансиране, което не може да става само чрез повишаване цената на електроенергията", посочи той. По думите му работодателите са посочили, че са изчерпани възможностите да се понесе ново увеличение на цената на тока, а синдикатите са излезли с позиция, която акцентира върху индустриализацията в държавата. В тази връзка той обясни, че споменатите позиции се припокриват с тези на БСП.

Янаки Стоилов посочи също, че в БСП не вижда готовност за промяна на сегашната политика от страна на ГЕРБ. "Защото продължава да се следва либералната инерция, например в здравеопазването, а също и в образованието, която влошава равния достъп, както и качеството на тези дейности”, обясни зам.-председателят на БСП.

По казуса КТБ, Стоилов обясни, че на консултациите с ГЕРБ е било предложено да се търсят външни експерти. "Но докато това се случва, може да се стигне не само до ощетяване на хората, но и до по-тежки последствия, които да засегнат цялата система. Аз виждам днес синдикатите и работодателите по казуса КТБ също да заявяват позиции, които ние сме заявили при консултациите с ГЕРБ, а именно, нашето настояване за смяна на целия досегашен състав на УС на БНБ”, категоричен бе той. Според Янаки Стоилов като че ли мандатоносителят иска да намери повече време за решаване на проблема, но България не разполага с такова.

Водещи

Най-четени