Железниците ни станаха на 150 години 22.10 | 14:26

По случай юбилея от Варна за Русе тръгна специален влак, теглен от локомотива на Цар Борис III

От iNews.bg

Българските железници навършиха 150 години. Началото на празника бе дадено във Варна, която е една от първите 2 гари у нас. През далечната 1866 г. между най-големия ни морски град и Русе за първи път у нас тръгва влак.

На събитието присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Празникът, посветен на първата жп линия в България се отбелязва днес с атракционно пътуване. Юбилейната композиция е теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – "Корона експрес”.

Московски откри заедно с кмета на община Каспичан Милена Недева юбилейна плоча на жп гарата в града, който е бил междинната спирка за влаковете по първата ни железопътна линия. При откриването й, министърът заяви, че се надява в най-скоро време да се намери финансиране за модернизацията на релсовия път Варна-Русе.

"Вярвам, че до броени месеци ще можем да осигурим и устойчивост на железопътния транспорт поне за следващите 10 години”, добави още министър Московски. Той поздрави всички железничари и техните семейства с днешния празник, като им пожела много здраве и благоденствие. 

Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. Железопътната линия, свързваща най-голямото морско и най-голямото речно пристанище в България е открита на 07.11.1866 г., когато за първи път е пропътувано разстоянието от 222,7 км между Русе и Варна.

Водещи

Най-четени