Железничарите няма да протестират в сряда 17.12 | 15:18

Пенсионираните служители на БДЖ продължават да пътуват безплатно

От Ралица Стоянова

Синдикати и работодатели в системата на "Холдинг БДЖ" ЕАД и НК "Железопътна инфраструктура" са постигнали споразумение и обявеният за 19 декември (сряда) протест засега се отменя. Това съобщиха на пресконференция днес представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" в транспортния сектор.

Запазва се безплатното пътуване на пенсионираните железничари от системата - до 15 февруари 2013 г. те ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови образци и документи.

След тази дата, освен картата и новите образци, ще трябва да разполагат и с билет с нулева стойност, издаден от каса, пише БТА.

Споразумението предвижда безсрочни, гарантирани карти за пенсионерите. Запазват се и преференциите за работниците. След 15 април на база на извършения анализ на реално пътуващите ще се договорят и преференциите на работещите железничари. 

Ще се опитат да премахнат картите за пенсионираните служители на държавните железници, каза в събота (15 декември) Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ. 

Междувременно протести срещу БДЖ върнаха разписанието на влаковете, прието на 9 декември.

Водещи

Най-четени