Желю Желев: Когато става въпрос за спасяване на страната, няма десни и леви 23.09 | 12:10

Коалиция може да се направи от хора, които ще вършат работа, смята бившият президент

От Цанка Донкова

Няма лоши коалиции, има лоши хора, които ги правят. Дори много далечни партии могат да направят коалиция. Когато страната трябва да се спасява, няма десни и леви". Тава мнение изказа първият демократично избран президент Желю Желев в ефира на TV7.

Според него проблемът в момента е, че първото нещо, за което мислят нашите политици, е да си напълнят джобовете и да си оправят положението. "Хората отдавна го разбраха и затова падна политическият престиж на нашите политици", смята д-р Желев.

Според него проблемът идва още от началото, когато политиците ни не са имали никакъв опит да управляват държава в условията на демокрация. "Това е много по-трудно от диктатура – с пищова да плашиш, да гониш", посочи д-р Желев. Той уточни, че постепенно хората са свикнали с демократичните изисквания.

Въпреки това България е срещнала демокрацията. "Успяхме, макар нашите революции да бяха нежни – без терор, без заточвания, без убийства", посочи бившият държавен глава.

Според него пътят за връщане на доверието на хората в политиците е работа за обществото.

"Политиката не е мръсна работа, тя е отговорна и неблагодарна. Става мръсна, когато е вършат мръсници", подчерта Желев и заяви, че по-добрият вариант за България е да бъде президентска република. "Няма опасност много власт да се концентрира в ръцете на един човек. Има различни механизми, които ограничават това. Във всяка конституция има ограничения на президентската власт", категоричен е д-р Желев.

Водещи

Най-четени