Жените над 40 г. най-трудно си намират работа 24.04 | 17:33

Ако са с ниско образование, шансовете им намаляват още повече

От Ралица Стоянова

Знаете ли какъв е профилът на средностатистическия безработен у нас?

Това е жена (в 57,6% от случаите), която е продължително безработна (над 1 година) на възраст над 40 г. (57,6%), без квалификация и специалност (44,8%), с основно образование (65,1%) или с начално и по-ниско образо­вание (54,5%).

Жените на средна и над средната възраст с ниска квалификация и образование са изложени на най-голям риск да останат без работа и да се регистрират в бюрата по труда за продължителен период от време. 

Това сочат данните от Отчета за изпълнението на националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2012 г. приет от Министерски съвет.

Документът отразява постигнатия напредък в областта на равнопоставеността на жените и мъжете на национално ниво в съответствие с българското законодателство и практика, както и с правото на Европейския съюз и добрите практики в държавите-членки.

Специално внимание в отчета е отделено върху развитието на мерки за съвместяване на професионалния и семейния живот при мъжете и жените, подобряване на достъпа до професионално обучение за всички социални групи и преодоляване на неравенствата по пол в заетостта и заплащането, включително чрез консултиране, мотивиране и обучение съобразно специфичните потребности и перспективи за развитието им.

България ще продължи да развива и подобрява националното законодателство за защита правата на гражданите и гарантиране на равното третиране на жените и мъжете, както и да повишава информираността за равенството между половете и значението на преодоляването на свързаните с това стереотипи, съощават от правителствената пресслужба.

Равнопоставеността на жените и мъжете е от особена важност за постигане на заложените цели в Европейската стратегия "Европа 2020”, в Европейската стратегия за равенство между жените и мъжете 2010 -2015 г., в Националната стратегия за равенство на половете и е мерило за демократично развитие на обществото, се посочва в отчета.

Водещи

Най-четени