Жертвите на насилие ще търсят помощ само през деня 13.01 | 20:09

Горещият телефон спира работа през нощта

От Цанка Донкова

Жертвите на насилие вече ще търсят помощ само през деня. Причината е, че горещият телефон вече не работи през нощта. Линията е закрита поради липса на финанси, съобщава bTV.

1300 души са потърсили помощ на телефона през изминалата година. Преобладаващи жертви са били жените.

"Най-честите обаждания са за домашно насилие, много често се случва да има и деца, които са потърпевши”, обяснява Рая Венциславова, координатор на горещата линия. От спешния телефон обаче се възползват и представители на силния пол. Мъжете най-често се оплакват от психическо насилие у дома.

Най-фрапиращите истории се разказват нощем. Но преди дни, телефонната линия е спряна, защото няма пари за нея.

Държавната субсидия тази година за линията е в размер на 20 000 лв. Това е с 30 000, в сравнение с миналогодишната, твърдят от неправителствената организация "Анимус”.

"Ние не разбрахме кой взе решение и защо се съкрати фонда за гражданските организации и за програмите и къде отидоха останалите 300 000 лв.”, обяснява Надежда Стойчева , директор на организацията.

Справка от финансовата дирекция на Министерството на правосъдието показва, че действително в края на миналата година 10 НПО са получили по 20 000 лв. или общо 200 000 лв. За 2014 г. предвидените субсидии са 500 000 лв.

Водещи

Най-четени