Жертвите на „син език“ надминаха 4000 30.08 | 15:58

Все още не е започнало изплащането на обезщетение на животновъдите

От Цанка Донкова

Жертвите на болестта "син език" вече надминаха 4000. Това стана ясно от думите на Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите. Той уточни, че в последните дни има масово измиране на животни във Великотърновско, както и в Северна България.

"Служителите от БАБХ и ветеринарните власти се опитват да овладеят ситуацията, която за съжаление не е по-различна от миналата седмица", добави Синапов. Той посочи, че продължават да умират животни, макар че животновъдите са се надявали захлаждането да спре нова вълна на болестта, да няма нови заразени стада.

По думите му, все още не е започнало изплащането на обезщетения на засегнатите от болестта стопани. Това е нещо, което ги притеснява. "Другата седмица от Асоциацията на животновъдите ще искат спешно събиране на Кризисния щаб, за да се види ще тръгнат ли и как ще вървят плащанията. Заявена е и среща с министъра на земеделието и храните", уточни той.

Според него ситуацията е притеснителна, защото тези хора, които трябва да се обезщетят, трябва да имат възможност да си купят нови животни, защото идва зимата. "Обединени сме от проблемите и ще настояваме Главна прокуратура да поиска сметка на виновниците за разпространението на болестта", каза още Синапов.

Изчаква се мнението на всички регионални структури, за да се вземе единно решение как да се действа оттук нататък. По думите на Синапов, няма друга такава страна като България, която да не е взела мерки и да не е овладяла положението. Заболяването го има в Румъния, в Гърция, дори в Турция, която не е членка на ЕС. Нашите животновъди поддържат контакт с тях и знаят, че там вече ситуацията е овладяна.

Водещи

Най-четени