Жертвите на трафик с по-голямо доверие в българските институции 29.06 | 11:22

Само през Югоизточна Европа преминават годишно 200 000 такива жертви

От Петя Михайлова

Българската държава заделя твърде малко средства за предотвратяване на трафика на хора и подпомагане на жертвите му.

Това заяви доктор Росанка Венелинова от Фондация "Център Надя", цитирана от БНР.

"Само през нашия регион преминават годишно 200 хиляди такива жертви, говоря за Югоизточна Европа. Дори възвръщането към нормален живот и възстановяването на една единствена жертва отнема изключително много ресурси за преквалификация, за реадаптация и за реинтеграция там, където примерно те са били, откъдето са тръгнали в началото. Нашата държава не е заделила никакви такива средства за неправителствените организации", каза Венелинова.

Доклад на Държавния департамент на САЩ постави България сред страните, които не се съобразяват с минималните стандарти за борба срещу търговията с хора.

Според секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора, Антоанета Василева, докладът констатира повишено доверие на жертвите на човешкия трафик в българските институции.

В доклада се отбелязва не само националния механизъм и създаването му, но и повишения брой на идентифицирани жертви, жертви, които българското правителство е подкрепило, настанило в приюти.

"Повишено е доверието на тези жертви, защото имаме почти 500 жертви, които са свидетелствали по делата срещу трафикантите си. Всъщност доверието към българските институции е повишено", обясни Василева.

Най-четени