Жив е! Намериха Петко Сертов 23.12 | 13:48

Бившият шеф на ДАНС е бил локализиран в хотел в атински квартал, съобщи гл. секретар на МВР

От Кремена Бедерева

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е бил локализиран в хотел в атинския квартал Лариса от полицията в Гърция. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Българските власти призовават бившият председател на ДАНС да се обади в България, за да бъде снет от издирване, което се осъществява от Интерпол.

Сертов е бил забелязан в хотел в атинския квартал Лариса. Той се е регистрирал там на 20 декември с българската си лична карта, съобщава в. "24 часа".

Следващият ден е обикалял в района, разговарял е с различни хора на гръцки и английски. Вечерял е в таверната на хотела. На 22-и е напуснал хотела. Бил е сам, бил е спокоен, показват камерите на хотела.

Главният секретар на МВР уточни още, че процедурата по издирването му може да бъде прекратена, ако той се свърже с нашето МВР и се легитимира с личната си карта.

Сертов е в неизвестност от началото на месеца.

Съпругата на бившия председател на ДАНС Петко Сертов - Емилия Сертова бе категорична, че изчезването на  съпруга й не може да се дължи на каквито и да било проблеми в семейството, битови причини или болест.

Тя е убедена, че съпругът й при никакви обстоятелства не би посегнал сам на живота си.

Петко Сертов се намира в неизвестност от 5 декември 2014 г. Той е оставил вкъщи своите мобилни телефони и е напуснал дома си, според информацията, която е дала неговата съпруга. Сертов се издирва и от Интерпол.

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато бе освободен от агенцията. След като е назначен с указ на президента, Сертов предлага кандидатурите на двамата си заместници - Иван Драшков и Николай Николов. 

Впоследствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март месец миналата година, когато бе освободен от премиера в оставка тогава Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени