Животновъдите плашат с протести 27.08 | 16:47

Пратиха на премиера писмо искания и срок за изпълнение

От Филипа Тодева

Браншовата организация на животновъдите предупреди, че ще организира протести, ако исканията на членовете й не бъдат изпълнени. В отворено писмо до премиера Пламен Орешарски животновъдите в България и още шест браншови организации в отрасъла настояват за отпускане на 1000 евро на животно, обвързано с производство, във вид на дългосрочен кредит с три процента лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година.

Решението е взето на събрание между браншовите организации, уточнява БТА.

От бранша настояват още за прекредитиране на кредити, получени от фонд "Земеделие" в стопанските 2008, 2009, 2010 и 2012 години.

Сред изброените искания са и 10% от директните плащания за новия програмен период 2014 г. да бъдат разпределени между зеленчукопроизводители и животновъди; облекчаване условията за категоризация на фермите 2-ра и 3-та категория, а не само отлагане на дерогационния период; облекчаване условията за торохранилища и отлагане на дерогационния период; промяна в Закона за собственост и ползване на земеделските земи за отдаване и на общинска земеделска земя (пасища и мери) с предимство и без търг на животновъдни ферми, както и използване акциз на горивата на една животинска единица от 2014 г.

Браншовите организации в животновъдството молят "в тон на добър диалог" исканията им, които неколкократно са изпращани до новоназначените от премиера кадри на Министерството на земеделието и храните, да бъдат разгледани и да бъдат взети окончателни мерки.

Животновъдите предупреждават, че за да изпълни исканията им, кабинетът разполага с 30 дни.

Водещи

Най-четени