Жители на Шумен излязоха на протест заради липса на газификациране 16.08 | 16:45

Хората искат да преминат на екологично чисто отопление

От iNews.bg

Жители на Шумен излязоха на протест с искане домовете им да бъдат газифизирани. Недоволните твърдят, че са заложници на неразбирателство между общината и газификационната компания - откъде да мине тръбата. По време на протеста движението през кръстовището беше затваряно за кратко.

Хората искат да преминат на екологично чисто отопление. Включили са се в национална програма за газификация и се тревожат, че заради бюрократични спънки, ще отпаднат от нея.

Надка Николова: О, тя ще ни изключи само след няколко месеца и ние вече ще сме вън от програмата. По-голямата беда е, че при това неразбирателство между компанията и общината, ние завинаги сме изключени от всякакво газифициране.

Общината не е съгласна тръбата да мине под асфалта, тъй като улицата е важна транспортна връзка. Затова е предложила две алтернативни трасета. 

инж. Маргарита Матеева, старши инспектор в община Шумен: В община Шумен не е пристигало искане за разрешение за строеж, нито искане за разкопаване, за да видим какво трасе са приели те.

От общината казаха още, че в понеделник газификационна компания ще внесе предложението си и до дни проблемът може да бъде решен. 

Водещи