Жителите на Санданско село в опасност. Радиоактивна вода тече в чешмите им 15.11 | 14:44

Течността тече по единствения, но незаконен водопровод

От Цанка Донкова

Жителите на Санданско село са в опасност, след като единствената вода, която получават в чешмите си е радиоактивна вода и тече по незаконен водопровод.

Здравните власти за пореден път са засекли, че нивото на естествен уран е над нормата, съобщава Нова телевизия. В повечето къщи в село Кръстилци чешми няма, защото не е имало и водопровод. От пролетта обаче мечтаният водопровод е факт. Само че по него потече радиоактивна вода. Единствената течаща чешма в селото е в църквата. Водата там обаче е негодна за пиене.

След оплаквания от местните хора, че водата има странен цвят и мирис, институциите затвориха крана към селото, и така вече няколко месеца.

Според институциите, отговорност носи общинското ВиК дружество, което е изградило водопровода, но не пречиства водата. "Има съставени 3 акта на община Сандански затова, че е пуснат водопровод без да е регистриран съгласно изискванията на наредба 9 и закона за здравето и обект с обществено предназначение”, заяви д-р Мария Станчева от РИОКОЗ – Благоевград.

Проблемите обаче не спират до тук. Освен, че водата е негодна за пиене, оказва се водопроводът е незаконен. И от дирекция "Национален и строителен контрол” се готвят да го премахнат. А докато проблемът с водопровода се решава, местните хора ще продължат да си набавят вода от водоноски и от близките извори - също с неясно качество.

Миналата седмица пък река Луда Яна в Пазарджишко бе застрашена от екологична катастрофа, след като имаше изтичане на киселинни води пълни с тежки метали. За отстраняването на опасната вода бяха монтирани 2 помпи.

Водещи

Най-четени