Жителите на Турия: Горска сеч причини наводнението 16.06 | 17:49

По първоначална оценка са нанесените щети са за над 300 хиляди лева

От iNews.bg

Причината за случилото се в Турия е фактът, че гората се изсича непрекъснато и няма какво да задържи водата. Така кметският наместник на павелбанското село Невена Соколова цитира местни жители, съобщава агенция "Фокус".

Снощното наводнение бе причинено от падналия порой и придошлите води на местната река.

За над 300 хиляди лева по първоначална оценка са нанесените щети. Наводнени са къщите по поречието на реката и тези, които се намират в ниската част на селото. Животните са спасени, оказана е и помощ на болен човек, който от 8 години е неподвижен и е изпаднал в шок от случващото се.

Жителите на наводнените къщи са настанени при близки. Има отнесени контейнери и пропаднал път. На мястото на бедствието са работили екипи на Гражданска защита Казанлък и Павел баня и на EVN, каза още Невена Соколова.

В Турия сутринта бе и областният управител на Стара Загора, съобщи Соколова. През целия ден в селото е и кметът на община Павел баня Станимир Радевски. Служители на Дирекция "Социално подпомагане" от сутринта разясняват на жителите на Турия, при какви условия могат да получат еднократна помощ в размер на 325 лв. на семейство по Закона за социално подпомагане, поясни Мими Орачева от Дирекцията.

Разчиства се инфраструктурата на селото. Експерти от РЗИ следят епидемиологичната обстановка. От днес се извършва оглед на засегнатите домове и се изчисляват щетите, каза Соколова.

Областният управител Живка Аладжова е поела ангажимент оценката да бъде представена пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Водещи

Най-четени