Жителите на столичен квартал - на тръни заради психично болен 22.03 | 10:55

24-годишният Любомир вдига на крак целия блок

От Теодора Кокаланова

От осем години живеещите в блок 42 в столичния квартал "Лагера" излизат и се прибират в страх. Причината е, че на осмия етаж живее 24-годишен младеж с диагноза – параноидна шизофрения. Обитателите на блока се оплакват от тормоз, тъй като младежът вдига шум, заплашва и обикаля входа въоръжен с каквото намери.

Някои от живущите в блока дори са поставили камера. А денем и нощем чуват заплахи по техен адрес. 24-годишният Любомир Шейтанов живее с майка си – Йорданка. По думите на съседите, тя обаче рядко се задържа у дома.

Съседите настояват младежът да бъде настанен в специализирано заведение. Това обаче е невъзможно без негово съгласие, тъй като той е пълнолетен. Така пред държавата майка му ще бъде негов настойник.

"Водим дело тя да стане настойник или попечител. Водихме и дело за изваждане от блока, защото никъде не било записано, че ако родителя не полага грижи, не носи отговорност", коментира домоуправителят Иван Тимов.

Майката Йорданка казва, че синът ѝ се страхува от недобронамерените хора, които го обиждат. Когато Любомир изпадне в криза, той посяга и на нея. Тогава тя се свързва с лекарите, които го прибират в диспансера, но не може да остане там за постоянно.

От софийския психодиспансер заявяват, че Любомир може да бъде настанен в болница само след преглед. Живеещите в блока признават, че се страхуват от него, информира Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени