Жълт код за валежи, гръмотевици и градушки в 24 области (КАРТА) 03.06 | 09:24

Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°

От iNews.bg

Жълт код за гръмотевична активност е в сила за 24 области на страната в събота. Това показва справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението за потенциално опасни метеорологични явления важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София, София област, Ловеч, Габрово, Търговище, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол.

1923453

В тези области ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност с условия за гръмотевични бури и градушки. В отделни райони количеството на валежите ще надвишава 15 л/кв. м.

Днес от североизток ще прониква хладен въздух и температурите ще се понижат, максималните ще са предимно между 23° и 28°, показва прогнозата на НИМХ, цитирана от Фокус. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месец юни.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в северната част на страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще са 23–24°. Температурата на морската вода е 18–19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевични бури, интензивни в следобедните часове.

Водещи

Най-четени