Жълт код за обилни валежи в 18 области 26.05 | 08:59

Максималните температури ще са между 15° и 20°

От iNews.bg

Жълт код за обилни валежи е в сила за 18 области в страната, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за опасни метеорологични явления важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Хасково.

Очакваните количества валежи са между 10 и 20 л/кв. м, в отделни райони - до 40 л/кв. м. В някои области е възможно да се появи и гръмотевична активност.

През деня над Западна и Централна България ще бъде облачно с валежи от дъжд, на отделни места значителни. Над източните райони от страната облачността ще е разкъсана, на отделни места е възможно да превали. Ще духа слаб север-северозападен вятър, в Източна България – източен вятър. Максималните температури ще са предимно между 15° и 20°, съобщават от НИМХ. 

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

В планините също ще има валежи, в отделни райони – интензивни и придружени с гръмотевици. Над 2200 метра дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 5°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, в отделни райони е възможно да превали. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 17°-19°. Температурата на морската вода е 17°-18°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Водещи

Най-четени