Жълт флаг и мъртво течение по морето на Илинден 20.07 | 12:20

При проблем, плуващите трябва да се отпуснат и да не се паникьосват, съветва спасител

От Йоанна Димитрова

Родното Черноморие посреща летуващите с вдигнат жълт флаг и мъртво течение на Илинден. "На днешния празник морето е изключително опасно", твърди старши спасителят на централния бургаски плаж Илко Карагуто . 

По неговите думи днес флагът ще е жълт не само заради леките вълни, но и заради суеверието, че Илинден Черно море взема жертви.

"На плажовете, които съм работил до сега не съм имал инциденти било днес или на 2 август (Илинден по стар стил). Миналата година в Приморско се удавиха трима души. Някъде става, но няма как да кажа как се случват тези неща”, допълва спасителят.

Той съветва плуващите, които попаднат в мъртво вълнение, да се отпуснат назад и да изчакат течението да ги отнесе на около 20 - 30 метра, където водата е спокойна.

"Ако започнат да гребат срещу течението, ще се изтощат за много кратко време. Човек трябва да се отпусне, да изчака за няколко секунди течението да го отнесе и нататък е лесно да се изплува. Всичко е в паниката”, обяснява Карагутов, цитиран от агенция "Фокус".

Главният спасител информира, че от началото на сезона имат една жертва - дете, което е плувало в неохраняема зона. Инцидентът се е случил миналия месец. 

Водещи