За 10 години с 25% по-малко деца в училище! Професионалните гимназии ще се закрият, предупреди БСП 15.04 | 17:31

Светла Бъчварова смята, че набързо и без аргументи, земеделските училища са минали към общините

От iNews.bg

Притесняваме се, че преминавайки към общините професионалните гимназии ще бъдат подложени на натиск, ще се закриват и преструктурират”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Светла Бъчварова в парламентарен контрол към министъра на образованието Меглена Кунева.

Проф. Бъчварова обясни, че през 2014 г е била приета стратегия за развитие на професионалното образование в България. "Всички негативни тенденции в професионалното образование, посочени и в стратегията, и в анализа на Института за пазарна икономика, разработен на базата на искане от МОН, показва, че продължават”, каза още тя. Народният представител посочи, че за последните 10 години учениците в страната са намалели с 25% и тази тенденция продължава.

"С приемането на Закона за предучилищно и училищно образование професионалните гимназии на Министерството на земеделието и храните преминаха към общините. Стана доста набързо и без финансови аргументи”, коментира депутатът от левицата.

Тя подчерта, че става въпрос за 56 професионални гимназии в страната по 12 научни направления и се обучават около 28 000 деца. "Тези училища са и в малки населени места, затова изпълняват и много социални функции от гледна точка на това, че имат общежития, които децата ползват с минимални средства. Имат възможност да се обучават почти целодневно и придобиват професионална квалификация, която е в полза на българското земеделие”, каза още проф. Светла Бъчварова.

Водещи