За 10 години трудовите злополуки са намалели с 46% 28.04 | 13:19

Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа

От Лазар Тодоров

За последните десет години в България се наблюдава тенденция към намаляване нивото на трудовите наранявания. През 2003 г. инцидентите на работното място са били 4244, а през 2013 г. по информация на НОИ те са 2264, т.е. налице е намаление от 46%.

На днешния ден (28 април) отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа. Тази година празникът се отбелязва под мотото "Безопасност и здраве при работа с химични агенти", посочват от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Инициативата датира от 2001 г. под егидата на Международната организация по труда. Целта е да се привлече вниманието на международната общественост към създаването и насърчаването на култура за превенция на безопасността и здравето при работа и за намаляване на трудовите злополуки.

Всяка година около два милиона работещи умират в резултат на трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно се отчитат около 270 милиона трудови злополуки и 160 милиона професионални болести. Приблизително 4 % от световния брутен вътрешен продукт се губи за разходи по трудови травми, смъртни случаи и болести, свързани с работата.

България е постигнала европейско ниво на защита по отношение на химичните вещества чрез хармонизираното си законодателство в областта на безопасността и здравето при работа и опазване на околната среда, посочват от министерството.

Секторите с най-висок трудов травматизъм са: строителство, сухопътен транспорт, добив на въглища и метални руди, производство на метали и метални изделия и др., допълва БТА.

Водещи

Най-четени