За 2 г. над 2600 строителни фирми са фалирали 23.08 | 13:58

През последните няколко години драматично се е свила възможността за конкуренция между строителните фирми

От Кремена Бедерева

През последните няколко години драматично се е свила възможността за конкуренция между строителните фирми.

Това заяви на пресконференция Димчо Михалевски, заместник-председател на ПГ на "Коалиция за България" и председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление.

За последните две години над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване, отбеляза Михалевски. По думите му предишното управление е насочвало обществените поръчки към много малък брой фирми.

"Осем големи фирми са сключили около 120 договора за сумата от 1,3 млрд. лева в началото на годината. Средните фирми в бранша имат над 400 договора за около 500 000 млн. лева, а малките фирми имат над 230 договора за останалите около 200 000 млн. лева. Това е ситуацията в строителния сектор", смята Михалевски.

Според него от 2010 година обаче започна сривът в строителството и започнаха проблемите пред българските фирми. Близо 84% от фирмите в бранша са малки, тоест те имат персонал до 50 човека.

Строителните компании се нуждаят от по-добра конкурентна среда, смятат от БСП. Смятаме, че трябва да се предприемат сериозни мерки, заедно с Камарата на строителите, за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за Камарата на строителите, каза Михалевски, цитиран от БТА.

В ЗУТ ще се прецизират някои от категориите строежи. С промени в ЗОП ще се въведе онлайн платформа, достъпна за всички, в която ще се виждат всички поръчки и фирми, които ги изпълняват. Целта е да няма фирми-"брокери" и да се възстанови нормалната конкурентна среда в строителния сектор, коментираха от БСП.

В отговор на журналистически въпроси Михалевски каза, че няма действия за създаване на нова партия в лявото пространство.

Най-четени