За 2 месеца не помилваха никого 11.10 | 15:34

През август и септември в Комисията по помилванията при президента са постъпили 91 молби за помилване

От Андриян Георгиев

През август и септември Комисията по помилването при президента е разгледала 91 молби на 67 осъдени лица, като на 66 молби е отказано помилване, а 25 са прекратени, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Отчетният доклад за работата на Комисията показва, че по 127 преписки експертите очакват допълнителна информация от други институции при общо 226 постъпили молби за помилване. Най-много молби Комисията е разгледала на молители, осъдени за кражби (22), убийство (12), блудство, държане и разпространение на наркотици (по 4).

През отчетния период Комисията по помилването е предложила да бъдат прекратени преписките по молби, постъпили след като на молителя е било отказано помилване и които не съдържат данни за новонастъпили обстоятелства, налагащи ново разглеждане на случая по същество.

Прекратени са и преписките по молби, с които истинската воля на молителя не е да бъде помилван, а да постигне приложението на друг правен институт - реабилитация или възобновяване на наказателното производство.

През август Комисията и разработила и първата по рода си редовна Стажантска програма в областта на помилването. Процедурата по избор на кандидати за стаж за първото тримесечие на програмата приключи успешно в края на септември с избор на осем стажанти измежду 22-ма кандидати, допуснати до екипно събеседване с обсъждане на примерни казуси и тълкуване на действащото законодателство.

Приетите стажанти са студенти в горния курс на специалността право в СУ ,,Св. Климент Охридски” и в УНСС, показали най-добро ниво на подготовка, самостоятелно професионално мислене и аналитични умения.

Водещи

Най-четени