За 5 г. сме усвоили над 3,65 млрд. евросредства 13.09 | 15:05

Най-много пари сме взели по ОП "Транспорт"

От Елица Елефтерова

От 2007 година до сега България е усвоила над 3,65 млрд. евро по оперативните програми на Европейския съюз.

Данните са към 10 септември 2013 г. година и бяха съобщени на семинар във Велинград, организиран от дирекция  "Информация и системи за управление на средствата от ЕС" на Министерския съвет.  

За настоящия програмен период страната ни е договорила средства в размер на 109% от планирания бюджет или 8 721 375 561 евро. Най-много са реално изплатените средства по ОП "Транспорт", като изпълнението на програмата достига 50% от договореното за целия програмен период.

С тях са изградени 137,5 км автомагистрали; построени са 18 км нови железопътни линии и е извършена рехабилитация на вече съществуващи 182 километра, а също така са изградени 13 метростанции и 13 км метролинии в София. Данните на администрацията показват, че най-нисък процент реално изплатени средства страната ни има по ОП "Околна среда".  

Те са 30% от договорените и са в размер на 543 562 247 евро. Парите са вложени в изграждането на пречиствателни станции в Троян, Хисаря, Сопот и Вършец, в изграждане и реконструкция на канализационни мрежи и две регионални депа.

Като най-сериозна трудност при изпълнението на оперативните програми експертите от дирекцията посочиха сложните и недостатъчно уеднаквени процедури.

Други трудности са забавянето на оценката на проектните предложения, продължителните процедури по избор на изпълнител по ЗОП, както и в чести случаи  незадоволително качество на изпълнението на инфраструктурните проекти. В тази връзка правителството предприема мерки, за да се минимизира загубата от неусвояване на средствата, коментираха експертите.

Сред тях са наддоговаряне с до 10% над бюджета на програмата, опростяване на процедурите, увеличаване на размера на авансовите плащания, уеднаквяване на  документацията и сроковете.

Очаква се в края на октомври България да изпрати в Европейската комисия официалния проекта за Споразумение за партньорство, което очертава общата стратегическа рамка за следващият програмен период.

Във връзка с програмния период 2014-2020 България разработва и национална комуникационна стратегия, чиято цел е да се засили координацията между програмите, да ги популяризира и да  активизира участието на повече потенциални бенефициенти в  усвояването на средствата.

 

Водещи

Най-четени